ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυάγιο SEA BIRD: Ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα

19:06 - 01 Σεπ 2021 | Ναυτιλία
Ναυάγιο SEA BIRD: Ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα
Το φορτηγό πλοίο SEA BIRD, με σημαία του Τόγκο, προσέκρουσε το Σάββατο 28/8 στο Μυρτώο Πέλαγος και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή 0,2 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της βραχονησίδας “ΚΑΡΑΒΙ”, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ουκρανία με προορισμό την Τυνησία και μετέφερε 7.000 μετρικούς τόνους σιτάρι. Τα 16 μέλη του πληρώματος όλοι υπήκοοι Συρίας, παρελήφθησαν με ασφάλεια από δύο παραπλέοντα πλοία, καλά στην υγεία τους, και στη συνέχεια μετεπιβιβάσθηκαν σε περιπολικό σκάφος Λιμενικού με προορισμό τη Μονεμβασιά.

Ο... απόηχος του συμβάντος ωστόσο, είναι η θαλάσσια ρύπανση που έχει σχηματιστεί σε μήκος 3-5 ναυτικών μιλίων προς τα νότια, από τις ποσότητες καυσίμων και πετρελαιοειδών καταλοίπων που έφερε το φορτηγό πλοίο.

Στην περιοχή επιχειρούν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., το Π.Λ.Σ. 420, το ΠΛΣ 421, το ΠΛΣ 417,  δύο περιπολικά σκάφη ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., το ναυλωμένο σκάφος του EMSA, τρία αντιρρυπαντικά και τρία ρυμουλκά σκάφη των ανάδοχων ιδιωτικών εταιρειών απορρύπανσης.

Σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται πτήσεις από αεροσκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ρύπανσης. Επιπλέον, οι λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Ναυπλίου, Μήλου, Σπετσών, Ύδρας, Χανίων και Ρεθύμνου διενεργούν καθημερινές περιπολίες για τον έλεγχο των ακτογραμμών, με σκοπό την τυχόν εύρεση ρύπανσης και την καταπολέμησή της, σύμφωνα με τα εν ισχύ τοπικά σχέδια καταπολέμησης ρύπανσης (LCP). Η απορρύπανση εξελίσσεται ικανοποιητικά με στόχο την άμεση επαναφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, αναφέρει το Λιμενικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.