ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αυστραλία «ποντάρει» στον άνθρακα και μετά το 2030

08:42 - 08 Σεπ 2021 | Ναυτιλία
Η Αυστραλία «ποντάρει» στον άνθρακα και μετά το 2030
Ισχυρή πρόβλεψη αναδεικνύεται από την οικονομία της Αυστραλίας για τη μελλοντική ζήτηση του άνθρακα μετά το 2030, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα σχέδια για την εξασφάλιση πράσινης παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι εύκολη διαδικασία προσαρμογής. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις έρχονται να ισχυροποιήσουν το μέλλον της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου στη θαλάσσια μεταφορά του άνθρακα και να καθησυχάσουν τους ναυτιλιακούς παίκτες ότι έχουν ακόμα χρόνο για λήψη σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων.

Τα τελευταία στοιχεία της Αυστραλίας για τις εξαγωγές δείχνουν ότι «οι αναφορές για τον επικείμενο θάνατο του άνθρακα είναι υπερβολικές και το μέλλον του είναι εξασφαλισμένο πολύ μετά το 2030», δήλωσε ο υπουργός Πόρων της χώρας.

Συνεπώς, ο άνθρακας θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός συντελεστής στην οικονομία της Αυστραλίας πολύ μετά το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέλβιν Χαρτ, ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, σε ομιλία του στην πρωτεύουσα Καμπέρα την Κυριακή δήλωσε ότι χωρίς μεγαλύτερες προσπάθειες για τον περιορισμό του άνθρακα, η κλιματική αλλαγή θα βλάψει δραματικά την οικονομία της Αυστραλίας.

Η μεγάλη εξάρτηση της Αυστραλίας από την ενέργεια από άνθρακα την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα στον κόσμο, αλλά η συντηρητική κυβέρνησή της υποστηρίζει σταθερά τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι η αυστηρότερη δράση για τις εκπομπές θα κοστίσει θέσεις εργασίας.

Για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 26% σε αξία στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αγγλίας (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σημείωσε. Οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμπτουν από τους περιορισμούς του COVID-19.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τον Ιούλιο, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2025. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι υπήρχαν πιθανότητες προόδου στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αλλά έχει σταματήσει να δεσμεύεται για ένα χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι η Αυστραλία θα ενημερώσει τις προβλέψεις της για τις εκπομπές ρύπων το 2030 στις συνομιλίες της Γλασκόβης.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.