ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή φορέων της ναυπηγοεπισκευής στην κυβέρνηση για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco

13:04 - 17 Σεπ 2021 | Ναυτιλία
Επιστολή φορέων της ναυπηγοεπισκευής στην κυβέρνηση για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco
Τρεις φορείς της ναυπηγοεπισκευής, ζητούν με επιστολή τους προς την κυβέρνηση να τεθεί άμεσα σε ανοιχτή διαβούλευση η τροποποίηση των όρων παραχώρησης επιπλέον 16% της ΟΛΠ.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  IΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ και η ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ αναφέρουν στην επιστολή τους:

ΠΡΟΣ:TOYΣ Κ.Κ.ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ Κον ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ
  2. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ,Κον ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
  3. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,Κον ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

ΚΟΙΝ. :   (Όπως Πίνακας Κοινοποιήσεων)

ΘΕΜΑ : ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ COSCO.

Κύριοι Υπουργοί,

               Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις,  το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη συμφωνία μεταβίβασης του 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. στην COSCO με τροποποίηση της Συμφωνίας  Μετόχων (ΣΜ) και της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών (ΣΑΜ). Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιεύσεις ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών με το 94811/ΕΞ/2021/29.7.2021 υπέβαλε σχέδιο τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης.  Τόσο οι τροποποιήσεις των ΣΜ και ΣΑΜ, όσο και το σχέδιο τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης (ΣΠ) δεν έχουν γίνει γνωστά, ούτε στους χρήστες του Λιμένα Πειραιά (ναυπηγοεπισκευαστές, τροφοδότες πλοίων, ναυτιλία, παραναυτιλιακά επαγγέλματα κ.ά), ούτε στις τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοίκηση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημαίνουμε τα εξής :

  1. Σε δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες δεν επιτρέπεται να διαμορφώνονται και να συνομολογούνται «εν κρυπτώ» κρίσιμες συμφωνίες, (α) για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις  με πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και (β) για τις τοπικές κοινωνίες του Πειραιά.
  1. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι για τις μη εκτελεσθείσες Υποχρεωτικές Επενδύσεις η ευθύνη ΔΕΝ βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο. Ορισμένες Υποχρεωτικές Επενδύσεις (ΥΕ) δεν υλοποιήθηκαν από τον ΟΛΠ, χωρίς καμία απολύτως βάσιμη δικαιολογία. Εξάλλου, από τον ΟΛΠ συνεχώς υποβάλλοντο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, μελέτες καθ’ υπέρβαση της Σύμβασης Παραχώρησης και συχνά ασύμβατες προς την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα χρονοτριβή και μεγάλη καθυστέρηση των διαδικασιών έγκρισης. Συμπερασματικά, η ευθύνη της μη υλοποίησης των ΥΕ βαρύνει καθ’ ολοκληρία την COSCO. Συνεπώς, μία Χρηστή Διοίκηση οφείλει να εισπράξει υπέρ του Δημοσίου  τις προβλεπόμενες από τη Σύμβαση Παραχώρησης ποινικές ρήτρες. Σε αντίθετη περίπτωση, πέραν του ότι  μπορούν να τεθούν προς εξέταση τα  αδικήματα της απιστίας και παράβασης καθήκοντος, ενδεχομένως να τεθεί ζήτημα  έμμεσης ενίσχυσης ιδιώτη, κατά παράβαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας.
  1. Αποτελεί δικαίωμά των Χρηστών του Λιμένα να έχουν πλήρη γνώση του σχεδίου τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης και να διατυπώσουν γνώμη.
  1. Κρίσιμο ζήτημα συνιστά, η τυχόν επιβολή, λόγω των αλλαγών, νέας διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης της ΟΛΠ Α.Ε.. Τέτοια ζητήματα, όπως είναι γνωστό, μπορούν να εξεταστούν και να κριθούν από τα αρμόδια όργανα της  Ε.Ε. .

Κύριοι Υπουργοί,

Την ύστατη αυτή στιγμή, σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα :

Ι. Τις ΣΜ, ΣΑΜ και τα σχέδια τροποποιήσεων τους.

ΙΙ. Το τελικό σχέδιο τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης, με όλα τα σχετιζόμενα παραρτήματα και με την διαβεβαίωση, ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Παράλληλα, έχετε υποχρέωση να θέσετε τη συμφωνία σε ανοικτή διαβούλευση, ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι χρήστες του Λιμένα, οι Παραλιμένιοι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες. 

Με εκτίμηση οι Πρόεδροι

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων   Σύνδεσμος Ιδιοκτητών             `Ενωση Βιοτεχνών                                      Ναυπηγικής Βιομηχανίας   Ναυπηγείων Περάματος         Εργοδοτών Μηχ/ργών                                                                  (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.)                       (Σ.Ι.Ν.Π.)                                   Πειραιά(ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.)

Κανακάκης Βασίλης           Κατσουλάκης Θεολόγος                  Πράσινος Φώτης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.