ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας

09:55 - 02 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας
Τα τελευταία πέντε χρόνια, και ιδιαίτερα τους τελευταίους 20 μήνες, η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας έχει διαφοροποιήσει το εργασιακό περιβάλλον στη στεριά και στη θάλασσα. Η διεθνής ναυτιλία είναι μια ουσιαστική αλλά συχνά αόρατη επιχείρηση που εκπληρώνει έναν ζωτικό ρόλο στη ζωή σχεδόν όλων σε αυτόν τον πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια η ναυτιλιακή βιομηχανία βιώνει μια ψηφιακή επανάσταση με τεράστια βήματα στη συνδεσιμότητα των πλοίων που επιτρέπουν τώρα την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, την απομακρυσμένη συντήρηση και τη ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε παραμέτρους όπως η κατανάλωση καυσίμου, ο καιρός και οι επιδόσεις του ταξιδιού.

Έχει αναπτυχθεί επίσης μια εντελώς νέα γκάμα ψηφιακών και αυτόνομων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν τους ναυτικούς στο καθημερινό τους πρόγραμμα εργασίας και να τους υποστηρίξουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτά τα συστήματα ευρείας εμβέλειας είναι διαθέσιμα για να διευκολύνουν τον φόρτο εργασίας τόσο των πλοηγών όσο και των μηχανικών και να αυξήσουν τα πρότυπα ασφάλειας επιτρέποντας στο προσωπικό να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τον χρόνο του και να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις. Πολλά από αυτά τα ψηφιακά συστήματα έχουν ήδη δοκιμαστεί καλά και νέες λύσεις αναπτύσσονται γρήγορα. Βήμα προς βήμα, προσφέροντας νέους και καλύτερους τρόπους λειτουργίας πλοίων.

Ο πρώτος είναι ο ταπεινός αυτόματος πιλότος που αισθάνεται τη διαφορά μεταξύ της καθορισμένης πορείας ενός πλοίου και της πραγματικής του κατεύθυνσης. Οι αυτόματες ρυθμίσεις στο πηδάλιο κρατούν το πλοίο συνεχώς σε καλό δρόμο χωρίς την παρέμβαση του τιμονιέρη.

Το δεύτερο είναι το δυναμικό σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο βρίσκεται τώρα σε πολλά υπεράκτια πλοία, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο εξελιγμένα πλοία κατασκευής, παρέμβασης και εγκατάστασης που λειτουργούν σήμερα.

H ABB έχει προχωρήσει περισσότερο, αναπτύσσοντας το ABB Ability Marine Pilot Vision. μια έξυπνη λύση που συγχωνεύει τα διαθέσιμα δεδομένα στο πλοίο, για να δημιουργήσει μια ψηφιακά ενισχυμένη επίγνωση της κατάστασης, επιτρέποντας πολύ μεγαλύτερη επισκόπηση γύρω από το σκάφος και την πορεία ταξιδιού του. Το ABB Ability Marine Pilot Control επιτρέπει έναν εντελώς νέο τρόπο ελέγχου των πλοίων, όπου ο χειριστής έπρεπε προηγουμένως να αλλάξει μεταξύ διαφορετικών συστημάτων για να πραγματοποιήσει ελιγμούς, μεταφορές και διατήρηση θέσης, τώρα όλες οι λειτουργίες είναι πλέον διαθέσιμες μέσω ενός συστήματος.

Τα ψηφιακά συστήματα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, με ακρίβεια, όλο το εικοσιτετράωρο. Παρέχουν μια σταθερή ροή αξιόπιστων δεδομένων αυτόματα ή όσο συχνά απαιτείτα και είναι «πάντα ενεργοποιημένα». Σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, αλλά και από άποψη απόδοσης, η επίγνωση της κατάστασης που είναι διαθέσιμη για το συνδυασμό ανθρώπου και μηχανής είναι ασυναγώνιστη.

Σε μια εποχή ραγδαίας προόδου της ψηφιακής τεχνολογίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας παρέχει μια κατάλληλη στιγμή για να αναλογιστούμε ότι μια προτεραιότητα για τη ναυτιλία είναι η αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών στο μέγιστο της αποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της ασφάλειας στα βαθιά πελάγη. Η ψηφιακή τεχνολογία διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στη βελτίωση αποδοτικότητας των πληρωμάτων και στο ρόλο του ναυτικού.

Μαρία Μπερτζελέτου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 02 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.