ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας South Flank ανοίγει η BHP

14:15 - 08 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Νέο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας South Flank ανοίγει η BHP
Το μεγαλύτερο νέο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια άνοιξε επίσημα παρόλο την έντονη πτώση στην τιμή σιδηρομεταλλεύματος.

Η BHP ξεκίνησε την παραγωγή της στο ορυχείο South Flank, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Newman στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, στα τέλη Μαΐου - λίγο αφότου η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος σημείωσε ρεκόρ 233 $ ανά τόνο.

Το South Flank βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νότια από την υπάρχουσα περιοχή εξόρυξης C της BHP και σε συνδυασμό, οι δύο λειτουργίες αποτελούν τον μεγαλύτερο λειτουργικό κόμβο σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, παράγοντας ένα εντυπωσιακό 145Mtpa.

Η τιμή έχει ανακάμψει πρόσφατα σε μέτρια επίπεδα, αυτή τη στιγμή γύρω στα 116 δολάρια ΗΠΑ/τόνο, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα αξιοπρεπές ποσό δεδομένου ότι ο ανθρακωρύχος τον Αύγουστο σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής του 2021-22 θα ήταν μόλις 17,50 δολάρια ΗΠΑ έως 18,50 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν μεγαλύτερη πτώση τους επόμενους μήνες και χρόνια καθώς η Κίνα περιορίζει την παραγωγή χάλυβα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως, αναζητώντας γαλάζιους ουρανούς για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο.

Η UBS τον περασμένο μήνα προέβλεψε μια τιμή για την πιο σημαντική εξαγωγή της Αυστραλίας κάτω από 100 δολάρια ΗΠΑ/τόνο μέχρι το τέλος αυτού του ημερολογιακού έτους και ένα μέσο όρο 89 δολάρια ΗΠΑ/τόνο το 2022, δεδομένου ότι η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί, με τη Γουινέα να είναι έτοιμη να προσθέσει 100-200 εκατομμύρια τόνους (Mt) από το 2025/26.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.