ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολλανδία: Σχέδια διπλασιασμού της υπεράκτιας αιολικής ικανότητας έως το 2030

13:45 - 16 Νοε 2021 | Ναυτιλία
Ολλανδία: Σχέδια διπλασιασμού της υπεράκτιας αιολικής ικανότητας έως το 2030
Η ολλανδική κυβέρνηση αποκάλυψε ένα φιλόδοξο νέο σχέδιο που περιλαμβάνει σχεδόν διπλασιασμό των υπαρχουσών στόχων της χώρας για εγκατεστημένη υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Τα νέα σχέδια σκοπεύουν να επεκτείνουν τις διαθέσιμες περιοχές για ανάπτυξη στη Βόρεια Θάλασσα, έτσι ώστε να υποστηρίξουν τον βραχυπρόθεσμο στόχο της Ολλανδίας για μείωση των εκπομπών και θα συμπληρωθεί περαιτέρω με μακροπρόθεσμες προσπάθειες πέραν του 2030.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ολλανδία το 2021 είναι περίπου 2,5 GW και αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 4,5 GW έως το 2023, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Αυτό είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου αιολικής ενέργειας που προβλέπει 11 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Αυτό θα αντιπροσωπεύει το 8,5% της συνολικής ενέργειας στην Ολλανδία και το 40% της τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αναθεώρηση του Προγράμματος της Βόρειας Θάλασσας επεκτείνεται στις οκτώ περιοχές που έχουν καθοριστεί επί του παρόντος για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μερικές από τις τρέχουσες περιοχές αναζήτησης προστίθενται στο σχέδιο με την κυβέρνηση να αναμένει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη τόσο στις ζώνες που είχαν προσδιοριστεί προηγουμένως όσο και στις νέες που θα προσθέσει στο σχέδιο.

Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη επικεντρώνεται στη ζώνη αιολικού πάρκου Borssele, η οποία ήταν η πρώτη ζώνη που αναπτύχθηκε περίπου 14 μίλια από τη βόρεια ακτή. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί πέντε έργα, με δύο να αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023 προσθέτοντας 0,7 GW το καθένα. Τρία επιπλέον αιολικά πάρκα σχεδιάζονται περίπου 11 μίλια μακριά από τη νότια ακτή, γεγονός που θα ακολουθηθεί μεταξύ 2024 και 2030 από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα δυτικά και βόρεια της Ολλανδίας.

Η αναθεώρηση του γενικού σχεδίου απαιτεί την κατασκευή επιπλέον 8 GW ισχύος στις ανατολικές ζώνες. Επιπλέον 2 GW θα αναπτυχθούν στη βόρεια ζώνη ενώ 0,7 GW θα προστεθούν στη νότια ζώνη.

Το συνολικό σχέδιο προβλέπει επιπλέον 10,7 GW παραγωγής αιολικής ενέργειας που θα προστεθούν στο σχέδιο έως το 2030. Εάν όλα τα έργα προχωρήσουν, η χώρα θα έχει συνολική παραγωγική ικανότητα άνω των 22 GW έως το 2030.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.