ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Κίνα συνθλίβει τις τιμές στην αγορά του άνθρακα

15:40 - 17 Νοε 2021 | Ναυτιλία
H Κίνα συνθλίβει τις τιμές στην αγορά του άνθρακα
Οι παρεμβάσεις του Πεκίνου στην αγορά του άνθρακα προκαλούν απώλειεις με τους έμπορους να προσπαθήσουν να πουλήσουν φορτία με απώλειες ή να καθυστερήσουν τις εισαγωγές.

Έχει σημειωθεί 50% πτώση στην τιμή με τα τα εγχώρια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θερμικού άνθρακα να παρουσιάζουν μειώση κατά το ήμισυ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η πτώση έχει προέλθει μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τους κορυφαίους ανθρακωρύχους για να μειώσουν τις τιμές σε έναν καθορισμένο στόχο και να αυξήσουν αμέσως την παραγωγή προκειμένου να περιορίσουν την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών της φετινής χρονιάς.

Αναμενόμενη συνέπεια των παρεμβάσεων είναι οι εισαγωγές να επιβραδυνθούν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μετά από ήδη χαλάρωση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο. Εν μέσω της ελεύθερης πτώσης των τιμών, οι εισαγωγείς προσπάθησαν να πουλήσουν γρήγορα τις αποστολές άνθρακα που έκλεισαν τον Οκτώβριο, όταν οι τιμές ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας απώλειες μεταξύ 40 και 100 δολαρίων ανά τόνο, δήλωσαν τρεις έμποροι άνθρακα με έδρα την Κίνα.

Ορισμένοι αγοραστές αποχώρησαν από τα συμβόλαια, χάνοντας τις καταθέσεις τους που εκτιμώνται περίπου στο 10% της αξίας του φορτίου, γεγονός που ώθησε ορισμένους εμπόρους να αυξήσουν τις απαιτήσεις κατάθεσης αυτή την εβδομάδα έως και στο μισό της αξίας αποστολής, σύμφωνα με στοιχεία από κινέζικη εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη. Άλλοι αγοραστές προσπαθούν να καθυστερήσουν τις εισερχόμενες αποστολές με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να πουλήσουν τις τρέχουσες προμήθειες τους αργότερα εάν οι τιμές ανακάμψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση των αποστολών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές 10%-30% στις εισαγωγές του Νοεμβρίου σε σύγκριση με τον πρόσφατο μέσο όρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής και παραγωγός άνθρακα στον κόσμο, εισάγει περίπου το ένα δέκατο των αναγκών της σε άνθρακα, φέρνοντας κατά μέσο όρο μηνιαίως 20 εκατομμύρια έως 30 εκατομμύρια τόνους, κυρίως από την Ινδονησία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.

Τα στοιχεία εμπορικής ροής από Refinitiv Eikon δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι οι αφίξεις άνθρακα στην Κίνα τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσουν τους 16,3 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 26% από τον Οκτώβριο. Καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα της Κίνας σταθεροποιήθηκαν περίπου στα 900 γιουάν (141 δολάρια) ανά τόνο αυτή την εβδομάδα, οι φυσικές συναλλαγές spot στα κορυφαία κινεζικά λιμάνια επιβραδύνθηκαν μετά από ένα πανικό την περασμένη εβδομάδα.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς πλήρωναν πάνω από 160 δολάρια για ινδονησιακό θερμικό άνθρακα με αξία θέρμανσης 3.800 χιλιοθερμίδων στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά αυτό έχει πέσει στα 100 δολάρια τον Νοέμβριο και στα 88 δολάρια τον Δεκέμβριο. Οι τιμές του κινεζικού άνθρακα βρήκαν κάποια υποστήριξη αυτή την εβδομάδα αφού η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της χώρας, σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να επιβραδύνει τις παρεμβάσεις της μετά την πτώση των τιμών κατά τις 10 προηγούμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες που αύξησαν τη ζήτηση θέρμανσης. Ωστόσο, οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί για περαιτέρω πιθανή κρατική παρέμβαση εάν οι τιμές φουντώσουν ξανά.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.