ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα αυξάνει την προσφορά φυσικού αερίου

14:44 - 26 Νοε 2021 | Ναυτιλία
Η Κίνα αυξάνει την προσφορά φυσικού αερίου
Καθώς η αγορά του άνθρακα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, η Κίνα άρχισε να αυξάνει την προσφορά του φυσικού αερίου προκειμένου να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής εταιρείας Pipe China, η ημερήσια παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα έχει ξεπεράσει 1δις κυβικά μέτρα από τις αρχές του Νοεμβρίου, σημειώνοντας 11% ετήσια αύξηση. Οι κινεζικές αρχές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τη χειμερινή περίοδο και προσπαθούν να εξασφαλίσουν νωρίτερα επαρκή παροχή ρεύματος τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τα σπίτια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως, οι τιμές για τις προμήθειες στην Κίνα εκτιμάται ότι δε θα παρουσιάσουν άνοδο, ιδίως για τη θέρμανση των κατοικιών. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, η τιμή LNG στην Κίνα συρρικνώθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου, κατά 1,7% στα 7.508,4 γιουάν (1.176 δολάρια) ο τόνος σε σύγκριση με την αρχή του μήνα.

Η οικονομία της Κίνας δε διαφαίνεται να ρισκάρει να παραμείνει εκτός προμηθειών και να αντιμετωπίσει μια ακόμη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας παρόμοια με τα τέλη του Οκτωβρίου, όταν προσωρινή έλλειψη στον εφοδιασμό του άνθρακα αναστάτωσε τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Ο ημερήσιος όγκος φυσικού αερίου των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που παραδίδεται από το δίκτυο της Pipe China επιτεύχθηκε 14 ημέρες νωρίτερα από το 2020, ανέφερε η εταιρεία. Επιπλέον υπάρχει ο σχεδιασμός για αγορά 11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μεταξύ αυτού του μήνα και της επόμενης άνοιξης, που ισοδυναμεί με αύξηση 14,9 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία Sinopec, σε δήλωση που εστάλη στους Global Times τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η ημερήσια παροχή φυσικού αερίου ενισχύθηκε κατά 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον στη Βόρεια Κίνα και η εθνική προσφορά αυξήθηκε στα 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της China National Petroleum Corp (CNPC) στην πόλη Lamadian, το κοίτασμα πετρελαίου Daqing – ο πρώτος υπόγειος σταθμός αποθήκευσης φυσικού αερίου της Κίνας με χωρητικότητα 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων την ημέρα – άρχισε να τροφοδοτεί τη βορειοανατολική περιοχή της Κίνας, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο του CNPC.

Τέλος αξίζει να κλείσουμε αναφέροντας την υπογραφή ιστορικής σύμβασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενίσχυσης των εισαγωγών, η Sinopec Corp υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική Venture Global LNG στις αρχές Νοεμβρίου για την αγορά 4 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως για 20 χρόνια, όπου είναι και η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 26 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.