ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας μειώνει τους στόχους παραγωγής

14:33 - 03 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας μειώνει τους στόχους παραγωγής
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του συστατικού χαλυβουργίας στον κόσμο έδωσε κάποια αναγκαία υποστήριξη από την πλευρά της προσφοράς σε μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη των τιμών σιδηρομεταλλεύματος, μειώνοντας την καθοδήγηση παραγωγής της για φέτος.

Η Vale SA αναμένει τώρα να παράγει 315-320 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη καθοδήγηση 315-335 εκατομμυρίων τόνων.

Αφού τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος κατρακύλησαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η Κίνα προχώρησε σε περικοπές στην παραγωγή χάλυβα για να περιορίσει τη ρύπανση και τη χρήση ενέργειας, η Vale εμφανίζεται να υπερασπίζεται τα περιθώρια κέρδους της, παρακρατώντας κάποια προσφορά χαμηλότερης ποιότητας.

Η εταιρεία με έδρα το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, από την κατάρρευση του μεταλλευτικού φράγματος του Brumadinho στη Βραζιλία στις αρχές του 2019 που οδήγησε σε μια σειρά περικοπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vale διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα ταλάντευσης στην πλευρά της προσφοράς σιδηρομεταλλεύματος.

Η Vale επιδιώκει να επεκτείνει την ετήσια παραγωγική της ικανότητα στα 400 εκατομμύρια, γεγονός που θα μπορούσε να την κάνει τον Νο. 1 παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο για άλλη μια φορά, έναν τίτλο που έχασε από τον όμιλο Rio Tinto μετά την καταστροφή του φράγματος Brumadinho.

Επίσης, σημαντικός προμηθευτής νικελίου, η Vale αναμένει να παράγει από 175.000 τόνους έως 190.000 τόνους μετάλλου που χρησιμοποιείται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ανοξείδωτο χάλυβα για την περίοδο 2022-2023. Προβλέπει 330.000-355.000 τόνους παραγωγής χαλκού για το 2022.

Ο βραζιλιάνικος κολοσσός εξόρυξης παρουσίασε τις προβλέψεις και τις προοπτικές του σε μια ημέρα επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα και περιέγραψε επίσης έναν προϋπολογισμό κεφαλαιουχικών δαπανών για το 2022 ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Η εταιρεία αναμένει να δαπανήσει κατά μέσο όρο 5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Η Vale συνεχίζει να εκχωρεί μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μερίδιο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον παραγωγό λιπασμάτων Mosaic Co. καθώς και σε δραστηριότητες άνθρακα, βωξίτη και χάλυβα, καθώς εστιάζει στο σιδηρομετάλλευμα, το νικέλιο και τον χαλκό. Ακόμη και με τις τιμές του βασικού προϊόντος της να είναι πολύ χαμηλές τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία συνεχίζει να παράγει πολλά μετρητά για να ανταμείβει τους επενδυτές μέσω μερισμάτων ρεκόρ και επαναγοράς μετοχών. Τέλος, η εταιρεία ανέφερε ότι τα κέρδη της για το 2023 μπορεί να κυμαίνονται από 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.