ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία Αυστραλίας και λιμανιού του Ρότερνταμ για ανανεώσιμο υδρογόνο

16:57 - 03 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Συνεργασία Αυστραλίας και λιμανιού του Ρότερνταμ για ανανεώσιμο υδρογόνο
Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας και το λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο θαλάσσιο λιμάνι της Ευρώπης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για να εργαστούν μαζί σε έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.

Όπως έγινε γνωστό, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για τη διερεύνηση της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ της Δυτικής Αυστραλίας και του λιμένα του Ρότερνταμ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και χρήσης ανανεώσιμου υδρογόνου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και το λιμάνι του Ρότερνταμ θα συνεργαστούν για ευκαιρίες ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με τις πολιτικές, τους κανονισμούς και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

«Μέσα από αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας θα αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση της αλυσίδας εφοδιασμού εξαγωγών υδρογόνου μεταξύ της Δυτικής Αυστραλίας και του λιμένα του Ρότερνταμ και τι πρέπει να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι το κράτος είναι εξαγωγέας επιλογής για την Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Βιομηχανίας Υδρογόνου, Alannah MacTiernan.

Η υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει 160 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στη Δυτική Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των 117,5 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την προσέλκυση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για κόμβους ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Pilbara και τη Mid-West.

Την ίδια στιγμή, το λιμάνι του Ρότερνταμ έχει προωθήσει σχέδια να γίνει ο κόμβος υδρογόνου της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή το 13% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχεται στην ΕΕ μέσω του λιμένα του Ρότερνταμ. Αυτή η ενέργεια θα μετατοπιστεί σταδιακά από ορυκτούς πόρους σε πράσινη ενέργεια», σημείωσε ο CEO του λιμανιού, Allard Castelein.

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2050, 20 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου θα διακινούνται στο Ρότερνταμ ετησίως, εκ των οποίων το 90% θα γίνεται μέσω εισαγωγών. Το λιμάνι του Ρότερνταμ προσπαθεί ενεργά να διευκολύνει αυτή τη μετατόπιση, τονώνοντας την ανάπτυξη νέων διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού υδρογόνου».

Για να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, η λιμενική αρχή ένωσε τις δυνάμεις της με τον ολλανδικό φορέα εκμετάλλευσης ενεργειακού δικτύου Gasunie για την ανάπτυξη ενός νέου αγωγού υδρογόνου και τη «ραχοκοκαλιά» της μελλοντικής υποδομής υδρογόνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.