ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο

14:29 - 07 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο
Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο του 2021 τον Νοέμβριο, καθώς η οικονομία της Κίνας προσπαθούσε να τροφοδοτήσει το ενεργειακό σύστημα καθώς ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος θέρμανσης.

Η χώρα εισήγαγε 35,05 εκατομμύρια τόνους άνθρακα τον περασμένο μήνα, από 26,94 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Οι Κινέζοι έμποροι άνθρακα, ωστόσο, αναγκάστηκαν να πουλήσουν φορτία με απώλειες ή προσπάθησαν να καθυστερήσουν τις εισαγωγές αφού η παρέμβαση στην αγορά προκάλεσε πτώση της τιμής κατά 50% που τους οδήγησε σε μη κερδοφόρες προμήθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές αρχές από τον Οκτώβριο επέτρεψαν μερική ποσότητα από αυστραλιανό άνθρακα, ο οποίος είχε συσσωρευτεί στα λιμάνια για σχεδόν ένα χρόνο λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα, να περάσει τον εκτελωνισμό.

Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι τον Οκτώβριο εκτελωνίστηκαν 777.915 τόνοι αυστραλιανού άνθρακα. Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει άρει την ανεπίσημη απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα της Αυστραλίας.

Για το μήνα Νοέμβριο, οι αφίξεις ήταν πολύ υψηλότερες από τους 11,67 εκατομμύρια τόνους που εισήχθησαν ένα χρόνο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ευρείας συγκράτησης των εισαγωγών άνθρακα. Οι εισαγωγές τους πρώτους 11 μήνες του έτους ήταν 292,32 εκατομμύρια τόνοι, αυξημένες κατά 10,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων.

Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθημερινά αφού το Πεκίνο διέταξε τους ανθρακωρύχους να ενισχύσουν αμέσως την παραγωγή για να μειώσουν τις τιμές και να καλύψουν την έλλειψη ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα έφτασε τους 147 εκατομμύρια τόνους στις 24 Νοεμβρίου και ενδέχεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών μέχρι το τέλος του μήνα. 

Την περασμένη Παρασκευή, η ισχυρή Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης πρότεινε να οριστούν οι ετήσιες τιμές θερμικού άνθρακα για το 2022 σε 550 γιουάν έως 850 γιουάν (86 έως 133 δολάρια) ο τόνος και παρότρυνε τους ανθρακωρύχους και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής να μεγιστοποιήσουν την υπογραφή των προμηθειών του επόμενου έτους μέσω συμβάσεων διάρκειας.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.