ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση 24% στις ληστείες πλοίων στα ασιατικά ύδατα

18:14 - 15 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Μείωση 24% στις ληστείες πλοίων στα ασιατικά ύδατα
Τα περιστατικά ληστείας πλοίων τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2021 μειώθηκαν κατά 24% στα ασιατικά ύδατα, μια σημαντική εξέλιξη στην ασφάλεια του πληρώματος και γενικά των πλοίων, μετά από αυστηρά μέτρα που υιοθέτησαν τα κράτη.

Περίπου 72 περιστατικά είχαν σημειωθεί φέτος έως τον Νοέμβριο, μειωμένα από 95 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην Ασία (ReCAAP), έναν περιφερειακό διακυβερνητικό φορέα που εργάζεται για τα πλοία και την ασφάλεια του πληρώματος.

Τον Νοέμβριο του 2021, οκτώ περιστατικά ένοπλης ληστείας κατά πλοίων σε χωρικά/αρχιπελαγικά ύδατα αναφέρθηκαν στην Ασία, ενώ δεν καταγράφτηκε κανένα περιστατικό πειρατείας στην ανοιχτή θάλασσα.

Από τα οκτώ περιστατικά, τα επτά ήταν πραγματικά περιστατικά και το ένα ήταν απόπειρα. Έξι από τα συνολικά περιστατικά σημειώθηκαν σε πλοία ενώ βρίσκονταν στο Στενό της Σιγκαπούρης και δύο περιστατικά σε πλοία όσο ήταν αγκυροβολημένα στο Kandla Anchorage της Ινδίας και στο Jakarta Anchorage της Ινδονησίας.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η μείωση των περιστατικών σημειώθηκε στις περισσότερες τοποθεσίες, εκτός από τα στενά της Σιγκαπούρης. «Η κατάσταση στα στενά της Σιγκαπούρης εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή ανησυχίας», ανέφερε η ReCAAP ISC στην έκθεση της.

Στο Στενό της Σιγκαπούρης σημειώθηκαν 41 περιστατικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 σε σύγκριση με 34 περιστατικά την ίδια περίοδο πέρυσι. Με έναν ακόμη μήνα μέχρι το τέλος του 2021, αυτός είναι ήδη ο τρίτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στο Στενό της Σιγκαπούρης από το 2007.

Το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και οι θάλασσες Sulu-Celebes οδήγησαν στην πτώση των περιστατικών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021.

Κανένα περιστατικό δεν αναφέρθηκε στη Θάλασσα του Μπαγκλαντές, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στις θάλασσες Sulu-Celebes κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2021, ενώ η Ινδία σημείωσε πέντε περιστατικά έναντι εννέα τον τελευταίο χρόνο, η Ινδονησία σημείωσε 11 περιστατικά φέτος σε σύγκριση με 21 περιστατικά τον Ιανουάριο -Νοέμβριος του 2020.

Στη Μαλαισία, ένα περιστατικό αναφέρθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο σε σύγκριση με τρία την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε από 13 σε 11 στις Φιλιππίνες. Το Βιετνάμ ανέφερε δύο περιστατικά φέτος σε σύγκριση με έξι την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

«Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες και κοινή ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας σε πλοία», σχολίασε η ReCAAP ISC και πρόσθεσε ότι η οργάνωση ανησυχεί για τη μη αναφορά περιστατικών από πλοία στα ύδατα των παράκτιων κρατών.

«Η άμεση αναφορά περιστατικών θα επιτρέψει στα παράκτια κράτη να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Η αναφορά περιστατικών δίνει επίσης τη δυνατότητα στις αρχές να εντείνουν την επιτήρηση στην περιοχή, γεγονός που αποτρέπει τους δράστες από την επανάληψη επιθέσεων σε άλλα πλοία στην περιοχή», επεσήμανε η ReCAAP ISC.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.