ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειρατεία: Τα κράτη του Κόλπου της Γουινέας δεν δρουν αρκετά

12:51 - 10 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Πειρατεία: Τα κράτη του Κόλπου της Γουινέας δεν δρουν αρκετά
Η απελευθέρωση τριών υπόπτων πειρατών που κρατούνταν στη δανική φρεγάτα Esbern Snare, κατέστησε ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη τα κράτη στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας να αναλάβουν την ευθύνη και να εντείνουν τις προσπάθειες δίωξης όταν πειρατές συλλαμβάνονται από διεθνής δυνάμεις.

«Η παρουσία διεθνών δυνάμεων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να διατηρηθούν ασφαλείς οι ναυτικοί, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης κατάστασης ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέας δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την πλήρη υποστήριξη της περιοχής. Η προσαγωγή υπόπτων πειρατών στη δικαιοσύνη γίνεται καλύτερα από τα περιφερειακά παράκτια κράτη», λέει ο Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος, David Loosley.

«Έχουμε δει ύποπτους πειρατές να προσάγονται στη δικαιοσύνη στην περιοχή στο παρελθόν. Η διεθνής συνεργασία μεταξύ περιφερειακών δικαιοδοσιών και μη περιφερειακών στρατιωτικών δυνάμεων έχει ένα τεράστιο δυναμικό που δεν μπορεί να χαθεί», λέει ο Loosley.

Τον Ιούλιο του 2021, αναφέρθηκε ότι ένα δικαστήριο του Τόγκο είχε καταδικάσει εννέα άνδρες για πειρατεία μετά από επίθεση σε δεξαμενόπλοιο τον Μάιο του 2019. Ένας από τους πειρατές καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση ενώ έξι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών.

Η δανέζικη φρεγάτα συμμετέχει από τα τέλη Οκτωβρίου 2021 σε μια διεθνή προσπάθεια κατά της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας για να αποτρέψει τους πειρατές. Στις 24 Νοεμβρίου, οι ειδικές δυνάμεις από τη φρεγάτα συμμετείχαν σε πυρομαχία με ένοπλους σε ένα σκίφ γεμάτο πειρατικό εξοπλισμό στα νερά νότια της Νιγηρίας.

Τρεις από τους ύποπτους πειρατές κρατήθηκαν από τότε στο Esbern Snare, ενώ ο τέταρτος, ο οποίος τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Γκάνας. Στις 6 Ιανουαρίου, η Δανία ανακοίνωσε ότι απελευθερώνει τους τρεις ύποπτους πειρατές, ενώ ο τέταρτος μεταφέρθηκε στη Δανία για να αντιμετωπίσει περαιτέρω συνταγματική έρευνα την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου.

Με την άφιξη διεθνών ναυτικών, ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων και των απαγωγών ναυτικών στην περιοχή έχει μειωθεί σημαντικά. Το 4ο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι έγιναν 23 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που εμπορεύονταν στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ 50 ναυτικοί απήχθησαν. Το 4ο τρίμηνο του 2021 οι αριθμοί είχαν πέσει σε επτά επιθέσεις και 20 απαγωγές.

Τα παράκτια κράτη του Κόλπου της Γουινέας επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στη θαλάσσια ασφάλεια και αρκετές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις.

«Εάν τα περιφερειακά παράκτια κράτη βοηθήσουν στη δίωξη των συλληφθέντων πειρατών, θα ενισχυόταν σημαντικά η υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, γεγονός που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στη Δυτική Αφρική», λέει ο Jakob Larsen, Επικεφαλής Ναυτιλιακής Ασφάλειας της BIMCO.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.