ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H τιμή του σιδηρομεταλλεύματος αυξάνεται από αναστάτωση της Βραζιλίας

17:12 - 14 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
H τιμή του σιδηρομεταλλεύματος αυξάνεται από αναστάτωση της Βραζιλίας
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος ανέβηκε στο ισχυρότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις διέκοψαν τη βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, με τον Νο. 2 παραγωγό στον κόσμο Vale να αναστέλλει τις εργασίες και τις ρυθμιστικές αρχές να αποστέλλονται για να παρακολουθούν τις επιπτώσεις.

Η Vale ανέστειλε εν μέρει τις υπηρεσίες στον σιδηρόδρομο Estrada de Ferro Vitoria a Minas καθώς και την παραγωγή στα νοτιοανατολικά και νότια συστήματα της «για να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων και των κοινοτήτων της», δήλωσε ο προμηθευτής με έδρα το Ρίο ντε Τζανέιρο σε δήλωση τη Δευτέρα.

Οι παραγωγοί Gerdau, Cia. Η Siderurgica Nacional και η Usinas Siderurgicas de Minas Gerais ανέστειλαν επίσης τις εργασίες στο Minas Gerais αυτή την εβδομάδα. Ενώ η περιοχή αντιπροσώπευε το 40% της παραγωγής της Vale τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία επανέλαβε την καθοδήγηση παραγωγής από 320 εκατομμύρια έως 335 εκατομμύρια τόνους το 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η παραγωγή από Vale μπορεί να βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο όριο του εύρους.

Ο κατακλυσμός στην πολιτεία Minas Gerais δίνει νέα ώθηση στις παγκόσμιες τιμές του συστατικού παραγωγής χάλυβα, οι οποίες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από τα μέσα Νοεμβρίου. 

Από την πλευρά της ζήτησης, οι έμποροι παρακολουθούν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην κορυφαία καταναλωτική Κίνα, με το βόρειο λιμάνι της πόλης Tianjin να αποτελεί κέντρο μόλυνσης. Η Goldman Sachs Group Inc. μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της χώρας φέτος στο 4,3% από 4,8% λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν 1,8% στα 130,55$, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Οκτωβρίου.

Σε όλη αυτή την αναστάτωση που σημειώνεται στην προσφορά και στη ζήτησης του σιδηρομεταλλεύματος, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να σημειώνει σημάδια ύφεσης. Ο Βαλτικός δείκτης, Baltic Exchange Dry Index υποχώρησε κατά 7,6% στις 1.873 την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου 2021, επεκτείνοντας τις απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω ασθενέστερης εποχικής ζήτησης σε όλα τα μεγέθη των πλοίων. 

Το νέο έτος έχει ξεκινήσει με έντονο βαθμό αβεβαιότητας που σχετίζεται όχι μόνο από τις επιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων στη Βραζιλία αλλά και με την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα στην Ινδονησία. Ο δείκτης ναυλαγοράς capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, σημείωσε μείωση 16,7% και τερμάτισε στις 1.746 μονάδες, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει σημειωθεί σε τέσσερις εβδομάδες. Ύφεση σημειώθηκε και για το δείκτη ναυλαγοράς panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, καθώς υποχώρησε 4,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Δεκεμβρίου και τερμάτισε στις 2.452 μονάδες. Μεταξύ των μικρότερων πλοίων, ο δείκτης supramax μειώθηκε κατά 21 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο τερματίζοντας στις 1.915 μονάδες. 

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.