ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ινδονησία αναμένεται να απελευθερώσει επιπλέον πλοία για εξαγωγή άνθρακα

16:15 - 18 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Η Ινδονησία αναμένεται να απελευθερώσει επιπλέον πλοία για εξαγωγή άνθρακα
Η Ινδονησία ενδέχεται να απελευθερώσει επιπλέον 22 πλοία για εξαγωγή θερμικού άνθρακα, με την επιφύλαξη έγκρισης από το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με επιστολή που είδε η S&P Global Platts στις 17 Ιανουαρίου.

Η χώρα απελευθέρωσε 34 πλοία την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιανουαρίου μετά από επαλήθευση από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δύο εβδομάδες αφότου απαγόρευσε τις εξαγωγές άνθρακα λόγω εγχώριας έλλειψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών αναμένεται να χορηγήσει άδεια εξαγωγής σε εταιρείες που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση της εγχώριας αγοράς ή DMO, ανέφεραν πηγές, αν και η πρόταση για την απελευθέρωση 22 ακόμη πλοίων δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Μια συνάντηση για την αναθεώρηση του DMO Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί για τις 18-20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με άλλη επιστολή που εξετάστηκε από την Platts.

Η Ινδονησία είχε απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές θερμικού άνθρακα για τον μήνα 1η Ιανουαρίου, αφού η κρατική εταιρεία ενέργειας Perusahaan Listrik Negara, ή PLN, ανέφερε εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η κυβέρνηση είπε ότι στις 10 Ιανουαρίου η κατάσταση είχε βελτιωθεί με τα αποθέματα να επαρκούν για 15 ημέρες. Το υπουργείο αποφάσιζε κυρώσεις για εταιρείες που δεν εκπλήρωσαν το DMO τους, καθυστερώντας την απελευθέρωση πλοίων για εξαγωγή, δήλωσαν οι μεταλλωρύχοι. Τα φορτία που αναμένεται να παραδοθούν το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα μια συσσώρευση που θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά άνθρακα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ανθρακωρύχοι είπαν ότι περίπου 4.000 kcal/kg και 5.000 kcal/kg σε προμήθειες θα δεσμευθούν στην κρατική εταιρεία ενέργειας που διαφορετικά θα ήταν διαθέσιμο για εξαγωγή.

Οι τρέχουσες εξελίξεις έχουν επίσης συντελέσει σε σημαντική άνοδο τιμών. Οι τιμές του GAR 4.200 kcal/kg της Ινδονησίας αυξήθηκαν κατά 3,2 $/mt στα 66,45 $/mt έως τις 14 Ιανουαρίου από τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Platts. Η περιορισμένη προσφορά άνθρακα στην Ασία αύξησε επίσης την τιμή του 5.500 kcal/kg NAR της Αυστραλίας κατά 22 $/mt στα 125,5 $/mt κατά την ίδια περίοδο.

Η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου έχει επίσης επηρεαστεί σημαντικά από τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξαγωγή του άνθρακα από την Ινδονησία και οι ναυτιλιακοί παίκτες αναμένουν την απόδοση των ναύλων τις επόμενες μέρες.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.