ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας παρουσιάζουν ανάκαμψη

15:38 - 31 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας παρουσιάζουν ανάκαμψη
Για τη φετινή χρονιά εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια για τη ζήτηση της Κίνας σε αργό πετρέλαιο και νέες εισαγωγές.

Αναλυτές και αξιωματούχοι πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας θα μπορούσαν να ανακάμψουν κατά 6-7% φέτος, αντιστρέφοντας τη σπάνια πτώση του 2021 καθώς οι αγοραστές αυξάνουν τις αγορές για νέες μονάδες διύλισης και για να αναπληρώσουν τα χαμηλά αποθέματα.

Η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο του παγκόσμιου εμπορίου αργού, θα βοηθούσε στη στήριξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, διατηρώντας τις προμήθειες σε περιορισμένα επίδεδα, γεγονός που θα απέτρεπε αναμενόμενο άλμα των τιμών του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι ή περισσότερο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και West Texas Intermediate βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα 7 ετών κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της ζήτησης δεν αναμένεται μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η Κίνα συνεχίζει να καταπολεμά τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19 και να περιορίζει την παραγωγή από μικρότερα διυλιστήρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τονίζουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα για το 2022 θα αυξηθούν κατά 600.000-700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), αντισταθμίζοντας την περσινή πτώση των 590.000 bpd για να ταιριάξουν ή να ξεπεράσουν τον όγκο ρεκόρ του 2020 των 10,85 εκατομμυρίων bpd.

Στατιστικα στοιχεία της Refinitiv έδειξαν ότι οι αφίξεις του Ιανουαρίου ανήλθαν συνολικά σε 41,13 εκατομμύρια τόνους (9,69 εκατομμύρια bpd), κάτω από 44,6 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο του 2021 και 46,1 εκατομμύρια τόνους πριν από δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιθανή απελευθέρωση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες θα μειώσει περαιτέρω τις αγορές των εθνικών εταιρειών πετρελαίου.

Η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει αργότερα μέσα στο έτος, λόγω της νέας ικανότητας διύλισης σε ολοκληρωμένους παραγωγούς πετροχημικών, ιδιαίτερα της Zhejiang Petrochemical Corp και της Jiangsu Shenghong Petrochemical.

Η Zhejiang Petrochemical με έδρα την ανατολική Κίνα, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, στοχεύει να λειτουργήσει τις νεόδμητες μονάδες παραγωγής αργού σε 800.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσαν δύο στελέχη της εταιρείας. Αυτό θα αντιπροσωπεύει αύξηση 280.000 bpd σε σύγκριση με το 2021.

Ενώ η νεοσύστατη Shenghong Petrochemical αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάιο στο εργοστάσιό με ημερήσια παραγωγή 320.000 βαρέλια στο Lianyungang.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.