ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Yara- Linde: Κατασκευή πράσινης μονάδας υδρογόνου στη Νορβηγία

17:12 - 31 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Yara- Linde: Κατασκευή πράσινης μονάδας υδρογόνου στη Νορβηγία
Η εταιρεία περιβαλλοντικών λύσεων Yara και ο γίγαντας μηχανολογίας Linde συμμετείχαν στην κατασκευή μιας μονάδας επίδειξης πράσινου υδρογόνου 24 MW στη μονάδα παραγωγής αμμωνίας της Yara στη Νορβηγία.

Το έργο πρόκειται να αποδείξει συγκεκριμένα ότι η αμμωνία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο του CO2 στην παραγωγή λιπασμάτων. Θα χρησιμεύσει επίσης ως καύσιμο μεταφοράς χωρίς εκπομπές ρύπων.

Να σημειωθεί ότι η Enova υποστηρίζει αυτό το έργο με επιχορήγηση 283 εκατ. NOK (31,6 εκατ. $).

Η ηλεκτρόλυση νερού θα παράγει πράσινο υδρογόνο για να αντικαταστήσει εν μέρει την παραγωγή υδρογόνου με βάση τους υδρογονάνθρακες στο εργοστάσιο της Yara, χρησιμοποιώντας τεχνολογία μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM). Αυτή θα είναι η δεύτερη μονάδα ηλεκτρόλυσης PEM ισχύος 24 MW της Linde Engineering. Η πρώτη κατασκευάζεται τώρα στο χημικό συγκρότημα Leuna στη Γερμανία.

«Το έργο στοχεύει να προμηθεύσει τα πρώτα προϊόντα πράσινης αμμωνίας στην αγορά ήδη από τα μέσα του 2023, τόσο ως λιπάσματα χωρίς ορυκτά, όσο και ως καύσιμα μεταφοράς χωρίς εκπομπές ρύπων. Η πράσινη αμμωνία είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών από την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και τη ναυτιλία μεγάλων αποστάσεων», λέει ο Magnus Ankarstrand, πρόεδρος της Yara Clean Ammonia.

Το εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 10.000 kg/ημέρα υδρογόνου. Θα αντικαταστήσει το αιθάνιο ως πρώτη ύλη στην παραγωγή, μειώνοντας επομένως 41.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα παρέχει αρκετό H2 για την παραγωγή 20.500 τόνων αμμωνίας ετησίως. Το έργο θα είναι το πρώτο βήμα της Yara προς την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας αμμωνίας.

«Αυτό το έργο αναδεικνύει την ηγετική θέση της Linde Engineering στην αγορά των έργων ηλεκτρόλυσης», δήλωσε ο John van der Velden από τη Linde Engineering.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:13 - 31 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.