ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tο εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας σε αύξηση

16:41 - 01 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Tο εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας σε αύξηση
Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά φαίνεται να μην έχει επηρεάσει το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας.

Στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας προς την Κίνα παρέμειναν ισχυρές τον Ιανουάριο παρά το σκηνικό της ανόδου των τιμών στην αγορά λόγω πολλών παραγόντων, όπως η διαταραχή του καιρού και οι ανησυχίες για την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο αναλυτές του κλάδου αναφέρουν ότι το ποσοστό του αυστραλιανού σιδηρομεταλλεύματος στις συνολικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας μπορεί να μειωθεί κάτω από 60 τοις εκατό το 2022 για πρώτη φορά από το 2015, ειδικά καθώς η Κίνα διαφοροποιεί τις πηγές προμηθειών της και εμβαθύνει την αναβάθμιση της βιομηχανίας ενώ επιδιώκει στόχους χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα λόγω της προκλητικής στάσης της Αυστραλίας προς την Κίνα, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στις εμπορικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος είναι από τα λίγα εναπομείναντα προϊόντα που εξακολουθούν να έχουν υψηλή ζήτηση στην Κίνα, εν μέρει λόγω των αναγκών του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν εκτοξευθεί σημαντικά την εβδομάδα πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά, με τους εμπόρους και τους παραγωγούς να προμηθεύονται πρώτες ύλες και να προετοιμάζονται για ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η S&P Global Platts εκτίμησε την τιμή αναφοράς σιδηρομεταλλεύματος Fe 62% στα 147 δολάρια ανά τόνο την Παρασκευή, το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η τιμή αντικατοπτρίστηκε επίσης στις αυξανόμενες εισαγωγές στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας δεδομένων βιομηχανίας Mysteel, το συνολικό απόθεμα σιδηρομεταλλεύματος που εισάγεται από χαλυβουργεία σε ολόκληρη την Κίνα έφτασε τους 117,57 εκατομμύρια τόνους αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 470.200 τόνων από τον προηγούμενο μήνα.

Μιλώντας στους Global Times για την άνοδο των τιμών στην αγορά, πηγές από την κορυφαία εταιρεία παραγωγής Rio Tinto Group ανέφερε το περασμένο Σάββατο ότι η αύξηση της τιμής μπορεί να σχετίζεται με εποχιακή κερδοσκοπία και αποθησαύριση λίγο πριν από το Φεστιβάλ Άνοιξης της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο αγγλοαυστραλιανός όμιλος εξόρυξης έχει εντείνει τις προσπάθειες για την παραγωγή και την εξαγωγή σιδηρομεταλλεύματος, αυτή τη στιγμή φθάνει στο σημείο συμφόρησης της παραγωγικής ικανότητας λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διακοπής από την έλλειψη αρκετών εργαζομένων εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας στη Δυτική Αυστραλία όπου συνεχίζεται εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει με πλήρη δυναμικότητα και η παραγωγή ενδέχεται να μην επηρεαστεί. Ο στόχος της εταιρείας για τις αποστολές σιδηρομεταλλεύματος για το 2022 είναι 320-335 εκατομμύρια τόνοι, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2021.

Εκτός από Rio Tinto, οι δύο άλλοι μεγάλοι παγκόσμιοι μεταλλωρύχοι – η BHP Billiton με έδρα την Αυστραλία και η Vale της Βραζιλίας – ανακοίνωσαν τους στόχους καθοδήγησης για την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος για το 2022, και διατήρησαν την υπάρχουσα πρόβλεψη παραγωγής.

Από το 2015, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας από την Αυστραλία και τη Βραζιλία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80 τοις εκατό του συνόλου των εισαγωγών, εκ των οποίων οι εισαγωγές από την Αυστραλία έχουν ξεπεράσει το 60 τοις εκατό, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.