ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα και ΗΠΑ: Δημιουργούν τον 1ο πράσινο ναυτιλιακό διάδρομο

14:35 - 02 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Κίνα και ΗΠΑ: Δημιουργούν τον 1ο πράσινο ναυτιλιακό διάδρομο
Το Λος Άντζελες και η Σαγκάη ανακοίνωσαν μια συνεργασία πόλεων, λιμανιών, ναυτιλιακών εταιρειών και ενός δικτύου ιδιοκτητών φορτίου για τη δημιουργία ενός πρώτου στο είδος του πράσινου ναυτιλιακού διαδρόμου σε μια από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Συγκαλούμενη από τις Πόλεις C40 και τα λιμάνια της Σαγκάης και του Λος Άντζελες, και συμπεριλαμβανομένων των βασικών ναυτιλιακών φορέων, αυτή η συνεργασία συμφώνησε να εργαστεί σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Πράσινου Ναυτιλιακού Διαδρόμου για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες διακινήσεις εμπορευμάτων μεταξύ των μεγαλύτερων λιμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η εταιρική σχέση έχει δεσμευτεί να παραδώσει ένα σχέδιο υλοποίησης για τον πράσινο διάδρομο έως το τέλος του 2022, το οποίο θα παρέχει μια περίληψη για το πώς θα συνεχίσουν να απαλλάσσουν από τον άνθρακα αυτόν τον βασικό θαλάσσιο διάδρομο.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για τη συνεργασία του Green Shipping Corridor περιλαμβάνουν:

  • ·Σταδιακή εισαγωγή πλοίων με χαμηλές, εξαιρετικά χαμηλές και μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το τέλος της δεκαετίας του 2020, με τα πρώτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μηδενικού άνθρακα στον κόσμο μέσω του Ειρηνικού να εισάγονται έως το 2030 από εξειδικευμένες και πρόθυμες ναυτιλιακές εταιρείες.
  • ·Ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας για όλα τα πλοία που χρησιμοποιούν αυτόν τον διεθνή εμπορικό διάδρομο.
  • ·Μείωση των εκπομπών της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις λιμενικές λειτουργίες, βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα λιμάνια της Σαγκάης και του Λος Άντζελες και των παρακείμενων κοινοτήτων.

Η πόλεις της Σαγκάης και του Λος Άντζελες, το λιμάνι της Σαγκάης (μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Μεταφορών της Σαγκάης), το Λιμάνι του Λος Άντζελες και οι πόλεις C40 ξεκίνησαν αυτήν τη συνεργασία για τον Πράσινο Ναυτιλιακό Διάδρομο.

Μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν είναι οι A.P. Moller – Maersk, CMA CGM, Shanghai International Ports Group (SIPG), COSCO Shipping Lines, Shipping Decarbonisation Initiative του Aspen Institute, διευκολυντές Cargo Owners for Zero Emission Vessels (coZEV) και Maritime Technology Cooperation Center – Asia.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου του C40, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Eric Garcetti ξεκίνησε το C40 Green Ports Forum για να απανθρακοποιήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που τροφοδοτούν τις οικονομίες, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του ως πρόεδρος. Το λιμάνι του Λος Άντζελες, υπό την ηγεσία του δημάρχου, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης Λος Άντζελες-Σανγκάη Green Shipping Corridor.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν ενωθεί με αυτόν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του κλίματος αυτής της κρίσιμης παγκόσμιας βιομηχανίας».

Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2050.

Η δημιουργία πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων λέγεται ότι είναι κρίσιμη για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη υιοθέτηση λύσεων μακροπρόθεσμης απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για τη διεθνή ναυτιλία, ειδικά κατά μήκος των μεγάλων δρομολογίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.