ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κινέζικη ζήτηση χύδην ξηρών εμπορευμάτων αναμένεται σταθερή το 2022

12:07 - 14 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Η κινέζικη ζήτηση χύδην ξηρών εμπορευμάτων αναμένεται σταθερή το 2022
Με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 που επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας, η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν 4%, που είναι χαμηλότερη από την ανάπτυξη 4,9% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο και 6,5% χαμηλότερη από την ανάπτυξη που καταγράφηκε την αντίστοιχη περίοδο ενός έτους νωρίτερα.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 8,1% το 2021, εν μέρει λόγω της χαμηλής βασικής ανάπτυξης μόλις 2,2% το 2020. Η IHS Markit προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το 2022 θα είναι 5,4%, καθώς η οικονομική πολιτική αλλάζει συνεχόμενα για το 2022 προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ως αντίδραση στην επιβράδυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις εστίες του COVID-19 που επιβαρύνουν την κατανάλωση και την ύφεση της αγοράς ακινήτων και χρειάζεται περισσότερα κίνητρα για να διατηρήσει την οικονομική της ανάκαμψη στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. 

Καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απόδοση της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου με την κυβέρνηση να στοχεύει σε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ το 2022, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου αναμένεται να αποκτήσει δυναμική και να παρουσιάσει ισχυρότερη ανάκαμψη προς το τέλος αυτού του τριμήνου.

Η παραγωγή χάλυβα της Κίνας μειώθηκε σημαντικά για την υλοποίηση του στόχου της κυβέρνησης για τον «γαλάζιο ουρανό» για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου. Επιπλέον, ο κινεζικός κόμβος παραγωγής χάλυβα Tangshan έχει εκδώσει πορτοκαλί προειδοποιήσεις πολλές φορές το χειμώνα για την καταπολέμηση της έντονης ρύπανσης. Η πτώση της παραγωγής χάλυβα αποδυνάμωσε σημαντικά τη ζήτηση για πρώτη ύλη — σιδηρομετάλλευμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Commodities at Sea της IHS Markit, οι συνολικές αφίξεις σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα το 2021 μειώθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση (ετησίως) από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2020, αν και οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν οριακά κατά 3% από μήνα σε μήνα τον Δεκέμβριο του 2021 με ζήτηση χειμερινής ανανέωσης αποθεμάτων.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος αφού έφτασαν στο πάτο στα μέσα Νοεμβρίου 2021, επανήλθαν πάνω από τα 130 $ ανά μετρικό τόνο (62% CFR Qingdao), ελπίζοντας στο πακέτο τόνωσης της κινεζικής κυβέρνησης για τον τομέα ακινήτων εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού στην Αυστραλία και τη Βραζιλία. Μικρές προσαρμογές στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος είναι αναμενόμενες και η IHS market εκτιμά ότι οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας θα υποστηριχθούν τουλάχιστον μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την Κίνα το 2022, καθώς φέτος θα διεξαχθούν το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC) και η Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού (CPPCC). 

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση για τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου αποτέλεσε ο περιορισμός στον αυστραλιανό άνθρακα και οι δυνατές βροχές που αναστάτωσαν την ινδονησιακή παραγωγή το 2021, και συντέλεσαν στη χειρότερη ενεργειακή κρίση που αντιμετώπισε η Κίνα για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η θεμελιώδης ζήτηση για άνθρακα προβλέπεται να είναι αργή μέσα στις επόμενες μέρες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Με την οικονομική ανάπτυξη να καταγράφεται στο 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με τα μέτρα τόνωσης της επιτάχυνσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι έλεγχοι της παραγωγής χάλυβα θα χαλαρώσουν τελικά μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική επέκταση και η κατανάλωση άνθρακα θα αυξηθεί παράλληλα.

Με την ανακοίνωση της ινδονησιακής κυβέρνησης για την απαγόρευση του άνθρακα τον Ιανουάριο - υπό τον φόβο της έλλειψης εγχώριου εφοδιασμού - είναι πιθανό μικρότερος όγκος άνθρακα να εισέλθει στην Κίνα αυτόν τον μήνα. Η όρεξη της Κίνας για θαλάσσιο άνθρακα θα καθοριστεί από την εγχώρια παραγωγή άνθρακα τον τρέχοντα μήνα και την ανάκαμψη τομέων έντασης ενέργειας. Ο όμιλος άνθρακα, μετάλλων και εξόρυξης της IHS Markit αναμένει ότι ο όγκος των κινεζικών εισαγωγών άνθρακα θα παραμείνει σταθερός για το υπόλοιπο του έτους και μεγάλο μέρος της αδυναμίας στις αρχές του έτους επικράτησε καθώς προχωρά το έτος με ισχυρότερες προοπτικές εγχώριας ζήτησης.

Η θεμελιώδης ζήτηση της Κίνας γενικά προβλέπεται σταθερή το 2022, αν και η εποχική ύφεση των αποστολών ήταν αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και υπάρχει η πρόσθετη πρόκληση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα, η οποία θα ασκήσει πτωτική πίεση στους ναύλους ξηρού φορτίου χύδην βραχυπρόθεσμα. 

Ωστόσο, η σταθερή ζήτηση της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ναυλαγορά χύδην ξηρού χύδην φορτίου κατά το επόμενο τρίμηνο. Επίσης, οι προοπτικές για επικείμενη άνοδο της ναυλαγοράς αυξάνονται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, δεδομένου τον περιορισμό στη διαθέσιμη προσφορά στόλου και τη συνεχιζόμενη αναποτελεσματικότητα που σχετίζεται με την πανδημία στη λειτουργίες των λιμένων της Ασίας.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.