ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Greenpeace εμποδίζει τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου στη Δανία

11:50 - 05 Απρ 2022 | Ναυτιλία
Η Greenpeace εμποδίζει τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου στη Δανία
Ακτιβιστές της Greenpeace από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία πήγαν στις θάλασσες με καγιάκ και λαστιχένιες βάρκες, ακόμη και κολύμπησαν, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου μεταξύ δύο δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου στα ανοιχτά του δανικού λιμανιού Skagen.

Ήταν η έβδομη διαδήλωσή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες με στόχο την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των δεξαμενόπλοιων και της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στη Δανία και είναι παρόμοια με άλλες προσπάθειες που πραγματοποιεί η ομάδα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έντεκα διαδηλωτές ξεκίνησαν το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης βάζοντας τους εαυτούς τους ανάμεσα σε ένα υπερδεξαμενόπλοιο, το Pertamina Prime, και ένα μικρότερο δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου, το Seaoth, που έφτασε από τη Ρωσία μεταφέροντας ένα αναφερόμενο φορτίο 100.000 τόνων ρωσικού αργού. Το Reuters ανέφερε ότι το φορτίο ήταν μέρος μιας σύμβασης με την Trafigura, αλλά η εμπορική εταιρεία δεν επιβεβαίωσε την αποστολή, ενώ είπε στο Reuters ότι καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι ολοκληρώνει μόνο τις απαιτούμενες υπάρχουσες συμβάσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν από την εισβολή.

Οι διαδηλωτές ήρθαν δίπλα στο Pertamina Prime με σημαία Σιγκαπούρης, χωρητικότητας 301.781 dwt, το οποίο αγκυροβολούσε στα ανοιχτά της Δανίας. Ζωγράφισαν το σύνθημά τους «πετρέλαιο καύσιμα πόλεμος», στο κύτος των 1.082 ποδιών του πλοίου και προσπάθησαν να συνδέσουν μια σχεδία σε αυτό. Τα καγιάκ και οι λαστιχένιες βάρκες τοποθετήθηκαν μεταξύ του υπερδεξαμενόπλοιου και του αφιχθέντος Seaoath, ενός δεξαμενόπλοιου αργού πετρελαίου χωρητικότητας 105.000 dwt με σημαία Μάλτας.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι που μετά από δύο εβδομάδες επαναλαμβανόμενων προσπαθειών, καταφέραμε να μπλοκάρουμε 100.000 τόνους ρωσικού πετρελαίου για σχεδόν μια μέρα», δήλωσε η Sune Scheller, η οποία έχει συμμετάσχει στον αποκλεισμό και είναι υπεύθυνη της εκστρατείας στην Greenpeace στη Δανία. «Τώρα , για άλλη μια φορά, προτρέπουμε σθεναρά τους πολιτικούς να αναλάβουν το καθήκον από εμάς και να απαγορεύσουν όλες τις εισαγωγές και μεταφορτώσεις ρωσικού πετρελαίου Η κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή, όπου η κρατική δανική εταιρεία Danpilot βοηθά στην επαναφόρτωση ρωσικού πετρελαίου στα νερά της Δανίας, πλησιάζει την κρατική υποστήριξη στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Η Greenpeace αναφέρει ότι η εφαρμογή παρακολούθησης που κυκλοφόρησε πρόσφατα έχει καταγράψει τουλάχιστον 299 δεξαμενόπλοια που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής. Σημειώνει ότι 132 από αυτά κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.