ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία- Σιτηρά: Μεγάλη σοδειά, περιορισμένες εξαγωγές

18:21 - 20 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Ρωσία- Σιτηρά: Μεγάλη σοδειά, περιορισμένες εξαγωγές
Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ανησυχούν για τον πληθωρισμό των τροφίμων, η Ρωσία ετοιμάζεται να καρπωθεί μία από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες σιταριού της. Ωστόσο, η χώρα είναι πιθανό να παρουσιάσει απότομη ετήσια πτώση στις αποστολές για τους πρώτους δύο μήνες της περιόδου εμπορίας. Κύρια αιτία στην πιθανή μείωση των αποστολών οφείλεται στο ότι τα μεγαλύτερα πλοία αποφεύγουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ρωσική γεωργική συμβουλευτική εταιρεία IKAR, το πλεόνασμα υπάρχει αλλά το σημείο συμφόρησης είναι η εκτέλεση. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένεται να είναι σχετικά μέτριοι μήνες αποστολής σε σύγκριση με τη δυνητικά μεγάλη σοδειά. Εκτιμήσεις υπολογίζουν τη σοδειά της Ρωσίας το 2022 στα 87 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων τα 41 εκατομμύρια τόνοι θα είναι διαθέσιμα για εξαγωγή.

Για να επιτύχει το εξαγωγικό δυναμικό που εκτιμά η IKAR, η Ρωσία θα πρέπει να εξάγει κατά μέσο όρο 3,4 εκατομμύρια τόνους το μήνα, ωστόσο, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι είναι απίθανο οι Ρώσοι εξαγωγείς να αποστέλλουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Συγκριτικά αναφέρουμε η Ρωσία παρήγαγε 75 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2021-22 (Ιούλιος-Ιούνιος), με εξαγωγές να ανέρχονται συνολικά σε 33 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας τείνουν να είναι συγκεντρωμένες στην αρχή της περιόδου εμπορίας και μερικές φορές έχουν υπερβεί τα 5 εκατομμύρια τόνους/μήνα, καθώς η χώρα απέτυχε να εξάγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια τόνους το μήνα τους τελευταίους τρεις μήνες, Μάρτιος έως Ιούνιος.

Η χώρα θα αντιπροσωπεύει το 18% του παγκόσμιου εμπορεύσιμου σιταριού το 2022-23, σύμφωνα με στοιχεία από USDA. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό θα αντισταθμίσει εν μέρει τη μείωση κατά 9 εκατομμύρια τόνους από έτος σε έτος στις εξαγωγές σιταριού από την Ουκρανία, καθώς τα λιμάνια βαθέων υδάτων έχουν κλείσει από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις της Ρωσίας ήταν εμφανείς στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό της GASC, του κρατικού συμβουλίου σιτηρών της Αιγύπτου, που ήταν ο πρώτος της περιόδου εμπορίας 2022-23. Η GASC, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιταριού στον κόσμο, έλαβε 16 προσφορές, αλλά μόνο τρεις από τη Ρωσία. Δέχτηκε οκτώ προσφορές -συνολικού ύψους 465.000 mt σιτάρι- συμπεριλαμβανομένων όλων των ρωσικών.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.