ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν ρωσικό πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά

10:57 - 06 Ιουλ 2022 | Ναυτιλία
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν ρωσικό πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά
Τούρκοι αξιωματούχοι συνέλαβαν το Zhibek Zholy, το πρώτο εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ από τότε που οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη στην αρχή της εισβολής. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το φορτίο στο υπό ρωσική σημαία Zholy είναι κλεμμένο και ότι οι εξαγωγές είναι παράνομες.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Zaporizhzhia, Yevhen Balytskyi, επιβεβαίωσε την αναχώρηση του πλοίου από το Berdyansk στις 29 Ιουνίου. Ο Balytskyi είπε ότι το Zholy θα μετέφερε 7.000 τόνους σιτηρών από το Berdyansk σε "φιλικά" έθνη. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, η ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία, Συρία, έχει δεχτεί αποστολές σιτηρών αμφισβητήσιμης προέλευσης από λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η επιτυχής κατάσχεση είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που η Ουκρανία καταφέρνει να πείσει μια ουδέτερη χώρα να μην δεχτεί ένα φορτίο κλεμμένων σιτηρών. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το bulker "Matros Pozynich" φόρτωσε ένα φορτίο ουκρανικών σιτηρών στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, Κριμαία, τον Απρίλιο και στη συνέχεια προσπάθησε να το παραδώσει σε έναν αγοραστή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μετά από έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης, οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στο σκάφος και το  Pozynich  εκτράπηκε σε λιμάνι στη Συρία.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι συνολικά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει περίπου το ένα τρίτο των σιτηρών που είναι διαθέσιμα στα πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη, ποσότητα ίση με περίπου 500.000 τόνους. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.