ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα αναζητά πλειοδότες για το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

16:00 - 17 Ιουλ 2022 | Ναυτιλία
Η Ελλάδα αναζητά πλειοδότες για το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Η Ελλάδα έχει θέσει προθεσμία στις 29 Ιουλίου για δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη (13/7) ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, καθώς επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την στρατηγική σημασία του λιμανιού.

Η προσπάθεια της Αθήνας να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις σε ορισμένα από τα περιφερειακά λιμάνια της ως μέρος ευρύτερων ιδιωτικοποιήσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έχει καθυστερήσει λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με την πανδημία COVID-19. Ήδη πέρυσι, τέσσερις επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Quintana Infrastructure και μιας κοινοπραξίας των Cameron, Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics, προκρίθηκαν για την πώληση μεριδίου τουλάχιστον 67% στο λιμάνι.

Η Αλεξανδρούπολη κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία και με σιδηροδρομικές συνδέσεις, έχει δυνατότητες ως κόμβος μεταφορών και ενέργειας για την κεντρική Ευρώπη. Από το 2011, η Αθήνα έχει συγκεντρώσει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ (7,65 δισεκατομμύρια δολάρια) συνολικά από ιδιωτικοποιήσεις ως απάντηση σε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης που έληξαν το 2018.

Το πρακτορείο θα θέσει επίσης προθεσμία στις 5 Αυγούστου για προσφορές για πλειοψηφικό πακέτο στο βορειοδυτικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πολίτης. Επιπλέον, σύντομα θα οριστικοποιηθεί η πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas IG.MI, είπε ο Πολίτης. «Αναμένουμε οποιαδήποτε μέρα τώρα να ορίσουμε ημερομηνία για το οικονομικό κλείσιμο», είπε, προσθέτοντας ότι η συμβατική υποχρέωση ήταν να ολοκληρωθεί η πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα πρόκειται να αποκομίσει 476 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την πώληση. Μαζί με τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομό της Εγνατία Οδό, είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει η χώρα να επιτύχει φέτος τον ετήσιο στόχο εσόδων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Ο Πολίτης είπε, ωστόσο, ότι η Αθήνα μπορεί να χάσει έναν στόχο να υπογράψει τη συμφωνία της Εγνατίας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει πιο σκληρές και οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται για να ολοκληρώσουν πολλά βήματα. Γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια είχαν προηγουμένως, που σημαίνει ότι πολλές ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις απαιτούσαν επιπλέον χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.