ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ψηφίζεται το σχέδιο εξυγίανσης-Τα συνολικά οφέλη στον κλάδο Κύριο

07:58 - 30 Αυγ 2022 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ψηφίζεται το σχέδιο εξυγίανσης-Τα συνολικά οφέλη στον κλάδο
Προ των πυλών βρίσκεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς σήμερα (30/8) συνεδριάζει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ την Τετάρτη (31/8) το σχέδιο νόμου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου μπαίνουν τα «θεμέλια» για τη διάσωση ενός εκ των πιο εμβληματικών ναυπηγείων στην Ελλάδα, με επόμενο στόχο την επαναφορά τους σε τροχιά ανάκαμψης. Άξια αναφοράς και τα οφέλη συνολικά στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας, τα οποία δεν περνούν απαρατήρητα από το… άγρυπνο βλέμμα Ελλήνων και ξένων εφοπλιστών. Η αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στο εγχείρημα της εξυγίανσης, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των ναυπηγείων και συγκεκριμένα προβλέπει:

- άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων

- διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας

- αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ - αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους

- δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια

- επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

- ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ενημερωτικό κείμενο, η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας προβλέπει:

- Αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία.

- Συγκεντρώνει την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ποσοστό 99,7%), καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.

- Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της Συμφωνίας, θα δώσει σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

- Δίνει βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).

- Οι Στρατηγικές Συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, Έρευνα και Ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα, παγκοσμίως.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.