ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COP27: Στο επίκεντρο η πράσινη ναυτιλία και οι διάδρομοι

13:15 - 08 Νοε 2022 | Ναυτιλία
COP27: Στο επίκεντρο η πράσινη ναυτιλία και οι διάδρομοι
Την τιμητική της έχει η πράσινη ναυτιλία στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP27, αφού μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων κρατών ανακοινώνουν τα μέτρα που θα πάρουν προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα πράσινα πλοία, αλλά και θαλάσσιοι διάδρομοι.

Ο κορυφαίος απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας λοιπόν,  ξεκίνησαν επίσημα μια νέα θαλάσσια πρωτοβουλία στη φετινή διεθνή σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Σε αυτήν οι πράσινοι διάδρομοι ήταν στο επίκεντρο.

O τομέας της ναυτιλίας δεν καλύπτεται από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, που είναι από τα κύρια θέματα συζήτησης στην COP 27, όμως, τέθηκε στο τραπέζι σε μια τελετή για τις νέες προκλήσεις στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η πρόκληση υπογραμμίζει 40 εθνικές και εταιρικές δεσμεύσεις για το κλίμα, όπως η συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Maersk με την Ισπανία για την παραγωγή πράσινων καυσίμων καυσίμων, η επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αμερικής σε καθαρά λιμάνια στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και μια αυξανόμενη λίστα σχεδίων πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων.

Οι πρωτοβουλίες για τους πράσινους διαδρόμους

Οι πρωτοβουλίες για τους διαδρόμους που ανακοινώθηκαν πρόσφατα καλύπτουν τον κόσμο και περιλαμβάνουν τους ακόλουθους εταίρους, περιοχές και διαδρομές:

  • ΗΠΑ-Μ.Βρετανία
  • Μ.Βρετανία-Νορβηγία
  • Μ.Βρετανία-Ολλανδία
  • Great Lakes-ST.Lawrence Seaway
  • HΠΑ-Ν.Κορέα
  • Λος Άντζελες-Long Beach/ Σιγκαπούρη
  • Λος Άντζελες-Long Beach- Σανγκάι
  • Σινγκαπούρη-Νοτιοανατολική Ασία
  • Σινγκαπούρη-Αυστραλία
  • Βέλγιο-Σουηδία
  • U.S. Gulf- Μισισσιπι
  • Αλάσκα-British Columbia-Σιάτλ(μόνο για κρουαζιέρες)

Ακόμα, στις πρωτοβουλίες για τους πράσινους διαδρόμους περιλαμβάνονται δύο ερευνητικές δημοσιεύσεις, μια δέσμευση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για μελέτες σκοπιμότητας και ένα νέο Green Shipping Corridor Hub, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για ενδιαφερόμενα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Η Νορβηγία πρωτοστατεί στην πράσινη ναυτιλία - Οι δεσμεύσεις

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Johas Gahr Store και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι προήδρευσαν στην τελετή έναρξης της πρόκλησης στο COP27 τη Δευτέρα.

Από την πλευρά τους οι νορβηγοί ηγέτες της πράσινης ναυτιλίας ανακοίνωσαν μια ουσιαστική δέσμευση να μειώσουν τις εκπομπές τους με τον ίδιο ρυθμό με την υπόλοιπη νορβηγική κοινωνία - δηλαδή κατά 50 τοις εκατό έως το 2030. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος απαιτεί 700 πλοία χαμηλών εκπομπών και 400 πλοία μηδενικών εκπομπών μόνο στη Νορβηγία.

«Μαζί είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια δεσμευτική συνεργασία με τις αρχές για να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους για το κλίμα, και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο Daniel Garden, επικεφαλής του Blue Maritime Cluster της Νορβηγίας. «Για να μεταμορφώσουμε ολόκληρο τον κλάδο, πρέπει να παρέχουμε και να μοιραζόμαστε λύσεις, προϊόντα και γνώσεις μηδενικών εκπομπών τόσο εντός της συνεργασίας όσο και στην ευρύτερη αγορά».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 08 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.