ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μένει στο δημόσιο το λιμάνι Καβάλας- Το μοντέλο αξιοποίησης Κύριο

20:17 - 13 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Μένει στο δημόσιο το λιμάνι Καβάλας- Το μοντέλο αξιοποίησης
Ύστερα από την επίσημη απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού όσον αφορά στην πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τον εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησής του μέσω δημοσίων επενδύσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει το ίδιο μοντέλο και για το λιμάνι της Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του λιμανιού. Βάσει των πληροφοριών του δημοσιεύματος, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση και έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, του master plan και την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την αξιοποίηση του λιμανιού.

Οι υποδομές στο λιμάνι της Καβάλας, εκτός από το ότι περιλαμβάνουν το μοναδικό εν ενεργεία κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, την υποθαλάσσια κοιλότητα στα ανοιχτά της περιοχής η οποία προσφέρει δυνατότητες για αποθήκευση φυσικού αερίου, υπάρχει και η προοπτική ανάπτυξης χώρων υποθαλάσσιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ περιλαμβάνεται και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού αερίου TAP.

Σύμπλεγμα λιμένων

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, του οποίου βασικός μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ, έχει την ευθύνη ενός συμπλέγματος τεσσάρων λιμένων διεθνούς σημασίας:

- Το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας

- Το λιμάνι της Κεραμωτής του Δήμου Νέστου

- Το λιμάνι της Νέας Περάμου

- Το λιμάνι «Φίλιππος Β’»

- Το λιμάνι «Φίλιππος Β’», έχει ήδη υπoπαραχωρηθεί με διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Black Summit Financial Group και EFA Group.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.