ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στο ξεκίνημα του έτους

22:55 - 22 Ιαν 2023 | Ναυτιλία
Αύξηση στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στο ξεκίνημα του έτους
Η τιμή για τα σιδηρομεταλλεύματα έχει αυξηθεί πάνω από τα 120 $/τόνο στις αρχές του 2023, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από τα χαμηλά επίπεδα των 80 $/τόνο στις αρχές Νοεμβρίου 2022, με την Κίνα να οδηγεί τις ανατιμήσεις.

Η Κίνα παραμένει το κλειδί για την κατεύθυνση του σιδηρομεταλλεύματος. Την περασμένη χρονιά οι ανησυχίες για τις κινεζικές μακροοικονομικές επιδόσεις και οι διαταραχές που σχετίζονται με την Covid-19 ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Κίνας από μόνη της αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της θαλάσσιας ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος.

Η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των αυστηρών μέτρων Covid που διέκοψαν τις χερσαίες και λιμενικές υπηρεσίες logistics, τις λιανικές πωλήσεις και την εστίαση και προκάλεσαν προσωρινή διακοπή λειτουργίας εργοστασίων σε ορισμένες βασικές τοποθεσίες παραγωγής. Ακόμη και όταν μειώθηκαν οι περιορισμοί, ένα μείγμα αδύναμης εγχώριας οικονομίας και υψηλού εξωτερικού πληθωρισμού έπληξε τη μεταποίηση το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, στον τομέα των ακινήτων, οι κατασκευαστές αγωνίστηκαν να βρουν αρκετά μετρητά για να ολοκληρώσουν οικιστικά έργα.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3% πέρυσι, ο δεύτερος πιο αργός ρυθμός από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Αυτό ακολούθησε τη μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο. Το 2022 τερμάτισε με στοιχεία βελτίωσης για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η Κίνα δεν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς αντίθετους ανέμους, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής ζήτησης, με πιθανές υφέσεις στις ΗΠΑ και Ευρώπη φέτος. Η ING προβλέπει βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στο 5% για το 2023.

Το μέλλον της οικονομίας της Κίνας και οι τιμές εμπορευμάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα προσέγγισε τυχόν περαιτέρω κρούσματα Covid, καθώς και από την κλίμακα των κινήτρων που αποκαλύπτει η κινεζική κυβέρνηση.

Ο παράγοντας Κίνα

Τα περισσότερα αυστηρά μέτρα για τον μηδενισμό κρουσμάτων Covid έχουν αφαιρεθεί και ο ιός υποβαθμίστηκε επίσημα στις 8 Ιανουαρίου, όταν οι διεθνείς αφίξεις δεν απαιτούνταν πλέον σε καραντίνα. Η απότομη έξοδος της Κίνας από την πολιτική της για μηδενικό Covid και η βελτίωση του κλίματος επαναλειτουργίας έχουν υποστηρίξει τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος μέχρι στιγμής το 2023.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Πεκίνο έχει επίσης εντείνει τα μέτρα υποστήριξης για τον προβληματικό τομέα των ακινήτων του. Στην πιο πρόσφατη κίνηση της, η Κίνα σχεδιάζει να επιτρέψει σε ορισμένες εταιρείες ακινήτων να προσθέσουν μόχλευση, χαλαρώνοντας τα ανώτατα όρια δανεισμού και πιέζοντας την περίοδο χάριτος για την επίτευξη των στόχων του χρέους. 

Περισσότερα κίνητρα και δαπάνες για υποδομές θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο τον Μάρτιο, κάτι που είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση για εμπορεύματα με ισχυρές ενδείξεις για ανάκαμψη της θαλάσσιας ζήτησης εμπορευμάτων από την Κίνα το 2023.

Η Qu Xiuli, αντιπρόεδρος της China Iron and Steel Association (CISA), δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί φέτος.  Σε μια σύνοδο κορυφής του κλάδου στο Πεκίνο αναφέρθηκε ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το 2023 χάρη στη συνεχή βελτιστοποίηση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου του Covid-19 και στην επίδραση των πολιτικών για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η Κίνα πιθανότατα παρήγαγε ένα δισεκατομμύριο τόνους ακατέργαστου χάλυβα πέρυσι, σημειώνοντας περίπου 2% μείωση από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την CISA.

Οι απότομες διακυμάνσεις των τιμών στο σιδηρομετάλλευμα έχουν προκαλέσει τον έλεγχο και τις προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ανησυχεί έντονα για τις πρόσφατες αλλαγές τιμών και θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Το κυβερνητικό όργανο προειδοποίησε επίσης για τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών για την αγορά και δεσμεύτηκε να διατηρήσει αυστηρή εποπτεία των τιμών. 

Προσβλέποντας στο μέλλον, οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τη στάση του Πεκίνου υπέρ της ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING, οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να κυμανθούν γύρω στα 115 $/τόνο το 1ο τρίμηνο με μια εποχική ηρεμία που αναμένεται κατά τη διάρκεια των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν η παραγωγή χάλυβα συνήθως επιβραδύνεται.

Το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 120 $ και στα 135 $/τόνο καθ' όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, που είναι συνήθως κατασκευαστική περίοδος στην Κίνα, και αργότερα μείωση στα 120 $/τόνο για το τέταρτο τρίμηνο.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.