ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απάντηση της NEL στις κατηγορίες για «καρτέλ»

19:30 - 21 Ιουλ 2008 | Ναυτιλία
Με μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της NEL και πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κ. Απόστολος Βεντούρης, απάντησε στην πρόσφατη κλήτευσή του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με θέμα τη συμμετοχή σε "καρτελ". Ο κ. Βεντούρης ζήτησε να σταματήσουν οι φαιδρότητες και να αφήσουν την εταιρεία να κάνει τη δουλειά της. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

1. Μεσούσης της θερινής περιόδου και ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ακτοπλοΐας πραγματικά εργάζονται εξοντωτικά για να αντεπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας, διαπιστώσαμε ότι και μία άλλη ομάδα «εργάζεται» πυρετωδώς. Εμείς πάντως στην ακτοπλοΐα εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις διακοπές των άλλωννα εφοδιάζουμε τα νησιά της πατρίδος μας και αμειβόμαστε γι’ αυτό.

2. Όπως προκύπτει και από τον τίτλο, το παρόν δεν είναι δελτίο τύπου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. Εάν επρόκειτο να εκδοθεί δελτίο τύπου της Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα, ίσως θα έπρεπε να συνεννοηθούν τα μέλη μεταξύ τους και να συμφωνήσουν το περιεχόμενό του. Όπως όμως έκπληκτοι διαπιστώσαμε και έκπληκτος θα το διαπιστώσει και ο καλόπιστος αναγνώστης του παρόντος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί παράνομες τις ανταλλαγές απόψεων των μελών στα πλαίσια της Ένωσης.

3. Την Πέμπτη 17/7/2008 κοινοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΕΛ στην Μυτιλήνη μία κλήτευση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνοδευόμενη από μακροσκελέστατη «εισήγηση».

Τα στοιχεία των υπογραψάντων την έγγραφη αυτή εισήγηση (μέλη της ανωτέρω αναφερομένης ομάδος), είναι:

α) Μιχαήλ Πολέμης (Προϊστάμενος Δ Τμήματος Εφαρμογής)

β) Φώτης Παναγιώτης (Προϊστάμενος Α Τμήματος Εφαρμογής)

γ) Πολυξένη Σίλλη (Στέλεχος Δ Τμήματος Εφαρμογής)

δ) Παύλος Παπαδημητρίου (Στέλεχος Α Νομικής Υπηρεσίας)

ε) Ιωάννης Μιχαήλ (Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής)

4. Η «Εισήγηση» αυτή, ακριβώς επειδή εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα, και εμπιστευτικές πληροφορίες των επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων, περαιτέρω δε, μαρτυρικές καταθέσεις, στην πρώτη σελίδα της, φέρει την ένδειξη «ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΜΟ», και «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΗ».

Αυθημερόν όμως, διαδικτυακοί τόποι και ο τύπος δημοσιεύουν αποσπάσματα από την απόρρητη και μη ανακοινώσιμη υποτίθεται εμπιστευτική αυτή Εισήγηση, και μάλιστα, πριν να κοινοποιηθεί αυτή σ’ εμάς.

Μάλιστα σε ένα διαδικτυακό τόπο, δημοσιεύεται ολόκληρη η πρώτη σελίδα της ανωτέρω εισηγήσεως, χωρίς τις ενδείξεις «ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΜΟ» και «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΗ». Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο δεν φαίνεται επίσης να έχει τεθεί ακόμη σφραγίδα με ό,τι μπορεί να υποθέσει κανείς για αυτό, ως επίσης και για τον χρόνο και τον τρόπο διοχετεύσεως στα ΜΜΕ του απορρήτου αυτού εγγράφου.

Μόλις χρειάζεται να επισημανθεί στο σημείο αυτό, ότι ο Νόμος και συγκεκριμένα ο Κώδικας Δεοντολογίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο άρθρο 5 αυτού ρητά ορίζει την «υποχρέωση εχεμυθείας» των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε καλό και σκόπιμο να εκδώσει και ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ(!!!), όχι για απόφασή της, αλλά για μια Εισήγηση, η οποία, ούτε δεσμευτική είναι, ούτε προβλέπει κάποια κύρωση (αυτή, καθ’ αυτή η Εισήγηση υπό την έννοια ότι δεν είναι εκτελεστή).

Σημειώνω επίσης ότι το δελτίο τύπου αυτό ήλθε σε εμάς, ανυπόγραφο, ενώ το άρθρο 5, που προαναφέρθηκε ανωτέρω, ορίζει στην παρ. 2 αυτού, ότι «2. Αρμόδιοι για την ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας σχετικά με την δραστηριότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο Πρόεδρος και ηΟλομέλειά της».

Τούτο βέβαια δε σημαίνει ότι ακόμη και εάν υπογράφετο υπό του Προέδρου ή της Ολομελείας, θα ήταν νόμιμο. Απλά είναι διπλά παράνομο, και για το λόγο ότι διεσπάρη σε όλα τα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ανυπόγραφο.

Αυτά κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι τυχαία, αλλά δείχνουν ολοφάνερα προσχεδιασμό και συντονισμό.

5. Την Τετάρτη 16/7/2008 συνετάγη μία εισήγηση περίπου διακοσίων πενήντα σελίδων η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Επιτροπής αυθημερόν. Ο κ. Πρόεδρος αφού την αξιολόγησε (και αυτός αυθημερόν) απεφάνθη (επίσης αυθημερόν) ότι θα πρέπει να κληθούν οι εμπλεκόμενοι ενώπιον της Επιτροπής. Εν συνεχεία (επίσης αυθημερόν) όρισε ημερομηνία συνεδριάσεως και έδωσε εντολή στην Γραμματεία να καλέσει τους εμπλεκόμενους. Η γραμματεία (επίσης αυθημερόν) συνέταξε δέκα πέντε τον αριθμό κλητεύσεις, τις παρέδωσε σε αντίστοιχους δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι τις κοινοποίησαν σε Αθήνα και επαρχία την επόμενη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.