ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΛΠΕ: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

16:21 - 11 Δεκ 2008 | Οικονομία
Προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκή χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως είναι ανεπαρκή λόγω της ελλιπούς και αποσπασματικής ενημέρωσης των υπευθύνων υπουργών από μερίδα μόνο του Εμπορικού κόσμου και ερήμην των εκπροσώπων του ΣΕΛΠΕ.

Τα μέτρα αγνοούν το μέγεθος της τεράστιας ζημιάς όλων των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, μικρών μεσαίων και μεγάλων, που συνιστάται σεαπώλεια τζίρου την οποία υπολογίζουμε σε 1,5 δις ευρώ με παράλληλες ωστόσοαπώλειες για μεν το Δημόσιο ΦΠΑ 300εκ ευρώ και αποθεματοποίηση εκ μέρους των εμπόρων τουλάχιστον 700εκ ευρώ.

Τα μέτρα ορθώς στοχεύουν στην ανάκαμψη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι καταστροφές κατά κύριο λόγο έγιναν στις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα.

Οι υλικές ζημιές υπολογίζοντα σε ποσά άνω των 100 εκ ευρώ και αναμένεται να αυξηθούν ύστερα από την ολοκλήρωση των απογραφών οι οποίες θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή οπότε και θα ανακοινωθούν.

Εμείς θεωρούμε ότι το πρώτο αυτονόητο μέτρο που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση από μόνη της ήταν να επιτρέψει εκτάκτως και μόνο για φέτος να ανοίξουν τα καταστήματα στις 14 και 28 Δεκεμβρίου με αμοιβή για τους εργαζόμενους συν 75% και μια επιπλέον ημέρα ρεπό τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Αυτονόητο το άνοιγμα των δυο Κυριακών ειδικά και μόνον για φέτος, αφού θα άλλαζε και την ψυχολογία των καταναλωτών τους οποίους θα έκανε να ξεχάσουν για λίγο τα τελευταία θλιβερά γεγονότα και να αισθανθούν ότι έχουμε Χριστούγεννα στην χώρα μας.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει τις απόψεις των κοινωνικών φορέων και αποτελεί παραπειστική τακτική να επικαλείται την ομόφωνη απόφαση τους. Οι Κυβερνήσειςαποφασίζουν πολιτικά σε έκτακτες περιστάσεις όπως αυτή την οποία ζούμε και παίρνουν και την ευθύνη των αποφάσεων τους. Αν διαφωνούν ότι η αγορά χρειάζεται τόνωση ,και πιστεύουν ότι ειδικά φέτος δεν έχει μειωθεί ο τζίρος της, ας το πουν ανοικτά και ας πάψου να ενεργούν ως πόντιοι Πιλάτοι επικαλούμενη την σύμφωνη πρόταση των φορέων η οποία γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.