ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To εμπόριο μετρά τις πληγές του - Και αυτοί αρμενίζουν...

15:40 - 19 Δεκ 2008 | Οικονομία
Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις μεταξύ ΣΕΛΠΕ από τη μία και Υπουργείο Ανάπτυξης από την άλλη με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή (21 του μήνα). Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το προεδρείο του ΣΕΛΠΕ που αποτελείται από 150 μέλη, τα οποία διαχειρίζονται 6.000 καταστήματα με 65.000 εργαζομένους έχουν ενημερώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις «πληγές» που ήδη μετρά το εμπόριο με τα καταστήματα σε παραδοσιακούς δρόμους να έχουν πτώση πωλήσεων από 70% έως 90%.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δρόμοι που παραδοσιακά τραβούσαν τον περισσότερο κόσμο των εορτών όπως η Ερμού, η Πατησίων και το Κολωνάκι έχουν ερημώσει. Ήδη, πρωτοκλασάτα ονόματα της αγοράς, αλλά και εμπορικά κέντρα έχουν ενημερώσει ότι αμέσως μετά το πέρας των εορτών θα υπάρξει περιορισμός στο εργατικό δυναμικό, καθώς οι πωλήσεις τους δεν αντιστοιχούν στο υπεράριθμο προσωπικό, ενώ παράλληλα έχουν και την θηλιά των δανείων, όπου πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν ή να πάρουν επιπλέον δάνεια για την κάλυψη των δόσεων ή θα «βαρέσουν» κανόνι.

Ήδη, γνωστή εταιρεία στην Πάτρα που ασχολείται με τον χώρο της ένδυσης απέλυσε προ μία εβδομάδας 11 άτομα και έπεται συνέχεια. Από την άλλη, γνωστή εταιρεία ένδυσης ενημέρωσε ότι καινούργιες αντιπροσωπείες στα ρούχα θα καλυφθούν με εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων και όχι με νέες προσλήψεις.

Επίσης τον κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζει γνωστή εταιρεία ένδυσης στην Κεντρική Ελλάδα με 120 εργαζομένους, ενώ πάνω από 200 απολύσεις μετρούν δύο κλωστοϋφαντουργίες της περιοχής.

Από την άλλη, το Υπουργείο Ανάπτυξης αποποιείται ευθυνών για το μη άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή (21 του μήνα). Παράγοντες του Υπουργείου ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε πρόταση από τον εμπορικό κόσμο της χώρας να λειτουργήσουν τα καταστήματα την συγκεκριμένη ημέρα. Το αντίθετο, η Εθνική Συνομοσπονδία του Ελληνικού Εμπορίου κατέθεσε στοιχεία στο Υπουργείο, βάσει των οποίων από τους 220 εμπορικούς συλλόγους σε όλη την χώρα, οι 205 ζήτησαν να μην ανοίξουν τα καταστήματα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Δ. Καραγιαννοπούλου

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.