ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα ΡΑΕ-Χατζηδάκη για το λιθάνθρακα

13:13 - 11 Φεβ 2009 | Οικονομία
Διάσταση απόψεων μεταξύ της ΡΑΕ και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πυροδότησε η απόφαση του τελευταίου να εξαιρέσει τον λιθάνθρακα από τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΒΕΑ και της ΔΕΗ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Θεόδωρος Πανάγος ανέφερε πριν από λίγο ότι κάθε πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της δε μπορεί να αποδέχεται τη δαιμονοποίηση καμίας τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η επιλογή Χατζηδάκη τον βρίσκει εντελώς αντίθετο.

Για να προσθέσει ότι «το φυσικό αέριο είναι και αυτό εισαγόμενο καύσιμο, πρόσφατα αντιμετωπίσαμε προβλήματα εξαιτίας της διένεξης Ουκρανίας-Ρωσίας και επομένως κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί στο μέλλον».

«Δεν υπάρχουν απεριόριστες επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», εκτίμησε ο κ. Πανάγος. «Οι τεχνολογίες είναι συγκεκριμένες». Και επεσήμανε την ανάγκη να εξεταστούν και άλλου είδους επενδύσεις, πέραν του φυσικού αερίου (εννοώντας το λιθάνθρακα) σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης.

Σύμπλευση με ΥΠΑΝ από Αθανασόπουλο

Αντίθετα με τον κ. Πανάγο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε υποχρεώθηκε να συμπλεύσει για μια ακόμη φορά με την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης, διαφοροποιώντας ακόμη και τη στρατηγική ανάπτυξη της επιχείρησης. Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ίδια ημερίδα, ανακοίνωσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2009-2014 θα αναθεωρηθεί ως προς το σκέλος των λιθανθρακικών επενδύσεων προσαρμοζόμενο επί της ουσίας στην εξαγγελία Χατζηδάκη.

Νομικός διαχωρισμός της ΔΕΗ

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που τέθηκε στην ημερίδα αφορούσε στον νομικό διαχωρισμό της ΔΕΗ. Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Πανάγος επεσήμανε τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή στο διαχωρισμό του δικτύου από την μητρική εταιρεία, ώστε να επιτραπεί η δραστηριοποίηση ιδιωτών στην αγορά λιανικής. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που ο διαχειριστής του συστήματος δεν λειτουργεί υπό καθεστώς νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού», ανέφερε ο κ. Πανάγος. Και προειδοποίησε ότι «αν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα, τότε κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας επιβάλει κυρώσεις, οπότε ο διαχωρισμός που θα μας επιβληθεί στο μέλλον θα είναι πολύ ποιο δυσμενής απ’ ότι αν γίνει σήμερα», υπονοώντας ακόμη και σπάσιμο της ΔΕΗ σε ανεξάρτητες εταιρείες.

Ζητά ρήτρα ρύπων

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος ανέφερε την πρόθεση της ΔΕΗ να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Νίκος Χατζηαργυρίου πρότεινε για μια ακόμη φορά να συνδεθεί το κόστος ρύπων με τα τιμολόγια και να καταργηθεί ο αποκλεισμός της από τις επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.

Κριτική από ΕΒΕΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την ανάγκη νομικού διαχωρισμού της ΔΕΗ κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ που μίλησε στην ίδια ημερίδα. «Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να τεθούν ζητήματα όπως η επιτάχυνση των επόμενων φάσεων της απελευθέρωσης της αγοράς, με την προώθηση του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού του συστήματος μεταφοράς και διανομής από τις δραστηριότητες του παραγωγού και προμηθευτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε ότι «παρ’ ότι από τον Ιούλιο του 2007 ισχύει η απελευθέρωση της αγοράς οικιακής κατανάλωσης και τυπικά ο κάθε καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον προμηθευτή του, εν τούτοις ακόμη δεν υπάρχουν ιδιώτες που να μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στα νοικοκυριά».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Λεκατσάς υποστήριξε ότι η χονδρεμπορική αγορά στον ηλεκτρισμό δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη λιανική αγορά.  

Aπνοια στα αιολικά

Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Μίχαλος μίλησε για την «άπνοια» που επικρατεί γύρω από τα αιολικά πάρκα, όπου «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι αρκετά κατώτερα των αρχικών προσδοκιών». Και επεσήμανε ότι παρά την έκρηξη που παρατηρήθηκε πριν από λίγα χρόνια εκ μέρους Ελλήνων και ξένων επενδυτών για έργα ΑΠΕ και για φωτοβολταικά, εν τούτοις στη συνέχεια υπήρξε στασιμότητα.

Ο Ενεργειακός
[email protected]  

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.