ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία εργοδοτών- συνδικάτων για προστασία της απασχόλησης

19:10 - 18 Φεβ 2009 | Οικονομία
Κοινό μέτωπο για την προστασία της απασχόλησης υιοθέτησαν σε σημερινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων. Την ανάγκη θέσπισης κοινού μετώπου με τους εργαζομένους για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κατά τη συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Σημείωσε δε ότι σίγουρα θα υπάρχει κόστος από την κρίση, αλλά το ζήτημα είναι η ελαχιστοποίηση του.

Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στα πλαίσια της τοποθέτησης που έκανε δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

• «Απέναντι στη σημερινή πρωτοφανή κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κοινωνικοί ανταγωνιστές. Πρέπει να λειτουργήσουμε όχι απλώς ως κοινωνικοί εταίροι αλλά ως κοινωνικοί συνεταίροι. Οφείλουμε και μπορούμε να διατυπώσουμε κοινές θέσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, να επιβάλουμε από κοινού ολοκληρωμένα μέτρα για την έξοδο από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μόνο ένα τέτοιο κοινό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής μπορεί να εγγυηθεί ότι η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει την κρίση ενωμένη και όχι διχασμένη».

• «Βασική μας θέση αρχής είναι ότι πρέπει να θωρακίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είναι ισχυρό και επαρκές. Είμαστε αντίθετοι στη νομοθέτηση της όποιας ελαστικοποίησης των υφιστάμενων κανόνων. Εξάλλου, οι περιπτώσεις καταστρατήγησης των νόμων μπορούν να προληφθούν με ενίσχυση των εποπτικών μέσων- την οποία και θα στηρίξουμε. Η θωράκιση της αξιοπρέπειας της εργασίας είναι βασική παράμετρος της κοινωνικής συνοχής».

• «Εκείνο που θέλω ακόμη να τονίσω είναι ότι η ανασφάλεια ή και η αγωνία της επιβίωσης δεν κάνει διάκριση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων καλείται στην κρίση αυτή να…τετραγωνίσει τον κύκλο: πρέπει να λειτουργήσει σε συνθήκες μείωσης των πωλήσεων και αύξησης του κόστους, κατά τρόπον ώστε και τη βιωσιμότητα της εταιρείας να εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας να διαφυλάξει. Στο πλαίσιο αυτό, οι απολύσεις είναι για την επιχείρηση αναγκαστικό μέτρο έσχατης ανάγκης και όχι αβασάνιστη επιλογή».

• «Σήμερα είμαστε μαζί, εδώ, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέτωπο κόντρα στις συνέπειες της κρίσης, που θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πέρα από τις επιμέρους διαφορές μας, το κοινό μας συμφέρον επιβάλει κοινή πορεία: για την προστασία της εργασίας, για την αναπτυξιακή ανάκαμψη, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχει κόστος, για όλους, από την κρίση που ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε. Το θέμα είναι η ελαχιστοποίησή του και η δίκαιη κατανομή του».

ΕΒΕΑ: Το Υπ. Απασχόλησης πρέπει να ενισχύσει την απασχόληση με κονδύλια

«Η πρόταση του ΕΒΕΑ αποτελεί τη μοναδική λύση σ΄ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που ήδη συζητήθηκε στο ΕCΟFΙΝ, αλλά και από αυτό που πρότεινε μόλις προχθές η ΤτΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της προώθησης λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση.«Με ψεύτικα λόγια και με άρνηση της πραγματικότητας, τα προβλήματα δεν λύνονται και ούτε γι αυτούς που σήμερα λένε ωραία λόγια, αλλά ούτε γι αυτούς που τα ακούν παραπληροφορούμενοι.

Αν δεν αλλάξουν ρότα θα βρεθούν οι μεν πρώτοι ανακόλουθοι, οι δε δεύτεροι σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Με απλά λόγια για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής, απαιτείται ελαστικοποίηση του χρόνου, αλλά για να μην υπάρξει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, χρειάζεται πολιτική βούληση.

Απαιτείται από το Υπουργείο Απασχόλησης, επιτέλους, να διαθέσει κονδύλια για την στήριξη της απασχόλησης και να βγάλει τις παρωπίδες της ακολουθούμενης επιδοματικής πολιτικής που δεν οδηγεί σε καμία λύση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.