ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΑ: Χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος η σύσταση επιχειρήσεων

14:38 - 19 Φεβ 2009 | Οικονομία
Με το τέρας της γραφειοκρατίας καλείται να αναμετρηθεί όποιος ενδιαφέρεται να συστήσει μια επιχείρηση. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση μιας εταιρίας κυμαίνονται από 7 έως 10, αναλόγως με την νομική μορφή της εταιρίας, όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι σε κάθε ένα από τα προαναφερθέντα στάδια συμπεριλαμβάνεται ένας αριθμός επιμέρους γραφειοκρατικών διαδικασιών μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με στοιχεία του 2008 της Παγκόσμιας Τράπεζας, το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται από την σύσταση μέχρι την λειτουργία μιας καινούργιας επιχείρησης, φτάνει τις δεκαεννέα 19 ημέρες κάτω από ένα ιδεατό σενάριο, το οποίο, όμως, σε πραγματικό χρόνο μπορεί να επεκταθεί κατά πολύ περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία απαιτούνται μόλις 5 διαδικασίες!

Σύμφωνα με την έρευνα «Σύσταση Επιχειρήσεων και Γραφειοκρατία» την οποία ανέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέθεσε στο Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η νομοθεσία η οποία ορίζει τον τρόπο και τις διαδικασίες σύστασης νέων επιχειρήσεων έχει παραμείνει πάγια για περισσότερο από έναν αιώνα, με εξαίρεση τις Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.) και τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.), όπου υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, κυρίως σε θέματα σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία καλείται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος και όχι τόσο ως προς την διαδικασία σύστασης.

Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις σχετικά με την σύσταση επιχειρήσεων, επικεντρώνονται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου κεφαλαίου στο καταστατικό σύστασης των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. Σύμφωνα με το νόμο 2190/20, το κατώτατο εταιρικό κεφάλαιο για τις Ανώνυμες Εταιρίες ορίσθηκε 60.000), ενώ για τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης περιορίσθηκε πρόσφατα στις 4.500 ευρώ, με τον νόμο 3661/08.

Παρόλα αυτά, όμως, η διαδικασία σύστασης καινούργιων επιχειρήσεων παραμένει αρκετά χρονοβόρα, επιφέροντας αξιοσημείωτο κόστος τόσο στο Δημόσιο τομέα όσο και στους συναλλασσόμενους, καταναλώνοντας σημαντικό αριθμό εργατοωρών για την ολοκλήρωσή της. Αποσκοπώντας στην ουσιαστική βελτίωση και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, πιο δραστικά μέτρα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη, ώστε να μειωθεί και το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή τους, αλλά και το συνολικό κόστος.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα και τις προτάσεις

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.