ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατακόρυφη αύξηση των αλλοδαπών στην Ελλάδα

12:01 - 20 Φεβ 2009 | Οικονομία
Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητητρίου Αθηνών ο αριθμός των αλλοδαπών επιχειρήσεων που εγγράφονται κάθε χρόνο αυξάνεται σταθερά. Σήμερα έχουν εγγραφή 3.000 εταιρείες από επιχειρηματίες της Ρουμανίας, της Αλβανίας, του Πακιστάν, της Αιθιοπία και της Κίνας, έναντι 1.500 που ήταν στις αρχές της δεκαετίας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, ασχολούνται με το εμπόριο και τις κατασκευές.

Στοιχεία από τις διάφορες κοινότητες που έχουν δημιουργήσει οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία οι Αιγύπτιοι έχουν φθάσει τις 100.000, όπως Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, οι Πακιστανοί τις 50.000, οι Ινδοί και οι Φιλιππινέζοι τις 25.000, οι Κινέζοι τις 20.000, ενώ κάτω από 10.000 είναι οι μετανάστες από το Νεπάλ, την Αιθιοποία, την Σρι Λάνκα, την Ινδονησία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών, ωστόσο, προέρχεται από την Αλβανία, καθώς στοιχεία υποστηρίζουν ότι σήμερα πάνω από 250.000 οικογένειες διαμένουν στην χώρα. Στο σύνολο των μεταναστών στοιχεία από τα κατά τόπους επιμελητήρια της χώρας δείχνουν ότι μόλις 10% λειτουργεί δική του επιχείρηση, ενώ το υπόλοιπο απασχολείται σε εταιρείες ή σπίτια.

Το μηνιαίο εισόδημα των μεταναστών, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κυμαίνεται από 800 μέχρι 1.500 ευρώ. Αυτό καταναλίσκεται σε ποσοστό άνω του 20% για την αγορά τροφίμων, κατά 19% για εξόφληση λογαριασμών και ενοικίου και 11% για έξοδα μεταφοράς. Στις αγορές τους, οι μετανάστες δεν διαφοροποιούνται πολύ από τους Ελληνες καταναλωτές. Επί παραδείγματι για τα τρόφιμά τους προτιμούν τις οργανωμένες αλυσίδες όπως και για τις οικοσυσκευές τους, ενώ για είδη ρουχισμού προτιμούν τα καταστήματα γειτονιάς.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο για την εικόνα των μεταναστών στην ελληνική αγορά είναι ότι αναμεταξύ τους δημιουργούν «γειτονιές» και δεν είναι διάσπαρτοι όπως συμβαίνει με τους Αλβανούς. Συγκεκριμένα Ιρακινοί, Πακιστανοί και Αιγύπτιοι προτιμούν να κατοικήσουν στο Αιγάλεω, το Περιστέρι και τη Νίκαια. Στο Ρέντη αντίστοιχα, κατοικούν αρκετοί Σύριοι, Ινδοί και Βούλγαροι. Η Κυψέλη και το Γαλάτσι προτιμάται από Ρώσους, Ρουμάνους, Μολδαβούς και Πολωνούς. Στο Ψυχικό και τη Κηφισιά, ως εσωτερικοί σε σπίτια διαμένουν πολλοί μετανάστες από Φιλιπππίνες, Μπαγκλαντές και Μαλαισία.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.