ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στ.Δήμας: Μειώστε το ΦΠΑ για τα «πράσινα» ενεργειακά προϊόντα

10:02 - 10 Μαρ 2009 | Οικονομία
Να μειώσουν το ΦΠΑ για τα «πράσινα» ενεργειακά προϊόντα συστήνει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας. Τη παρότρυνση απηύθυνε ο Κοινοτικός Επίτροπος στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσαν την Παρασκευή στην Αθήνα το ΕΒΕΑ και η εταιρεία Action Global Communication, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για την ενίσχυση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

’λλωστε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών των Κρατών στις 19-20 Μαρτίου, προκειμένου να ενισχυθεί η «πράσινη» οικονομία που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και να αποτελέσει «απάντηση» στην πιστωτική κρίση.

Ήδη μια σειρά χωρών μελών της Ε.Ε., στα προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης που έχουν ανακοινώσει, έχουν συμπεριλάβει παρόμοια μέτρα : όπως μείωση του ΦΠΑ για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα), κονδύλια για την ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, κίνητρα για απόσυρση παλαιών και ενεργοβόρων αυτοκινήτων, κλπ.

Η Ελλάδα κοιτάει....

Προς το παρόν η Ελλάδα, περιορίζεται να παρακολουθεί τις άλλες χώρες, καθώς πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης (πέραν εκείνου για την ενίσχυση των τραπεζών), πόσω μάλλον με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει.

Τα μόνα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αφορούν σε επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από νοικοκυριά στα κτίρια, καθώς και το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

Πρόγραμμα απόσυρσης από Ηλεκτρονική Αθηνών

Αν και φυσικά αυτά δεν αρκούν, εντούτοις και όσον αφορά στο πρόγραμμα απόσυρσης των οικιακών συσκευών, ήδη η αγορά αντέδρασε θετικά. Πρώτη, η Ηλεκτρονική Αθηνών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε καθολικό πρόγραμμα απόσυρσης των ενεργοβόρων συσκευών με στόχο να αντικατασταθούν με συσκευές ενεργειακής κλάσης Α και A+.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το πρώτο στάδιο του προγράμματος αφορά στην απόσυρση και αντικατάσταση πλυντηρίων, ψυγείων, κουζινών, εντοιχιζόμενων συσκευών και κλιματιστικών ενεργειακής κλάσης Α. Το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει ο καταναλωτής από την αντικατάσταση μίας παλαιάς συσκευής ξεκινά από τα 40 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ.

Ακούγεται ότι το παράδειγμα της Ηλεκτρονικής θα ακολουθήσουν όλες οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να τονώσουν και τον αισθητά μειωμένο, λόγω της κρίσης, τζίρο τους

Τι λέει το WWF

«Το πρόγραμμα απόσυρσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και η αντικατάστασή τους με άλλες αποδοτικότερες ενεργειακά κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό από το WWF Ελλάς», αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της οργάνωσης.

Υπάρχουν όμως τρεις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου: Πρώτον, η απόσυρση να αφορά τις πραγματικά ενεργοβόρες συσκευές (π.χ. κλιματιστικά, ψυγεία) και όχι άλλες λιγότερο ενργοβόρες, όπως π.χ. τηλεοράσεις. Δεύτερον, οι παλιές συσκευές να οδηγούνται όλες στην ανακύκλωση, και τρίτον οι καταναλωτές να λειτουργήσουν επιτέλους με υπευθυνότητα και να επιλέξουν τις καλύτερες ενεργειακά συσκευές, χωρίς παράλληλα να επιδοθούν σε αλόγιστες αγορές αχρείαστων συσκευών.

Ο Ενεργειακός
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.