ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτακτη εισφορά για να σωθεί το Ταμείο Πρόνοιας

12:01 - 01 Απρ 2009 | Οικονομία
Εκτακτη εισφορά μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για τη διάσωση του Ταμείου Πρόνοιας, που δεν μπορεί να καταβάλει εφάπαξ και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πρότεινε η διοίκησή του στην κυβέρνηση. Απορρίπτει τις προτάσεις αυτές η ΑΔΕΔΥ και ζητά επιχορήγηση του Ταμείου από την κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τα εξής:

- Την καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα η έκτακτη εισφορά προτείνεται να καταβληθεί σε δόσεις σε διάστημα δύο έως τριών ετών. Με δεδομένο ότι ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι 1.100 ευρώ, κατά μέσον όρο ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλει συνολικά 550 ευρώ.

- Την καθιέρωση εισφοράς 2% σε όλες τις πρόσθετες αποδοχές, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα επιδόματα διαμορφώνονται κατά μέσον όρο στα 400 ευρώ. Επομένως, κατά μέσον όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν 100 ευρώ τον χρόνο.

- Την καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης από το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος.

- Την υπαγωγή στο Ταμείο όσων απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας.

Τις προτάσεις απορρίπτει η ΑΔΕΔΥ, που μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη του Ταμείου πραγματοποιούν το μεσημέρι συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας. Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «προκλητικές και απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Ταμείου (ΤΠΔΥ)» και σημειώνει ότι «οι προτάσεις αυτές και η τυχόν αποδοχή τους, πέρα από το πάγωμα των αποδοχών, θα οδηγήσουν και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.