ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 4,4 δισ. ευρώ το έλλειμμα του ΙΚΑ

10:46 - 08 Μαϊ 2009 | Οικονομία
Στα 4,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το οργανικό έλλειμμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ ετησίως και οι δαπάνες Υγείας αυξάνονται κατά 40% τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο των υπαλλήλων του ΙΚΑ Β.Κόκκαλη.


''Εισφοροδιαφυγή, έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση και ελλείμματα έχουν οδηγήσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο κόκκινο'' τόνισε ο κ. Κόκκαλης από το βήμα του συνεδρίου της ομοσπονδίας στην Καλαμάτα, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση η οποία ''οδήγησε σε πλήρη αποδόμηση το ασφαλιστικό μας σύστημα.''

Για το 2009 προβλέπεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ και, αν προστεθεί και το οργανικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων Ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ακόμη, οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το επίπεδο των συντάξεων κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 65,5% των συνταξιούχων του του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παίρνει κύρια σύνταξη κάτω των 600 ευρώ και το 77,8% κάτω των 750 ευρώ. Ακόμη, το 58,9% των συνταξιούχων του λαμβάνει συνολική σύνταξη (κύρια + επικουρική + ΕΚΑΣ) κάτω από 750 ευρώ. 
 
''Αυτή η κατάσταση σε ορίζοντα τετραετίας μετατρέπει τις σημερινές δυσκολίες σε εφιαλτική εικόνα με μορφή πολλαπλών αδιεξόδων για την κοινωνική ασφάλιση,'' κατέληξε ο κ. Κόκκαλης. 

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Γ.Ρωμανιά, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφει το πρόβλημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος ως πρόβλημα ετών ασφάλισης και όχι ως πρόβλημα ηλικίας συνταξιοδότησης.

''Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ετών ασφάλισης είναι τα 25 έτη (20 για τις γυναίκες), ενώ στις χώρες της Ευρώπης τα έτη ασφάλισης ξεπερνούν τα 35-37 έτη,'' επισήμανε.

Από την άλλη, ο διοικητής του ΙΚΑ Θ.Αμπατζόγλου, επέμεινε ότι ''το ασφαλιστικό σύστημα έχει γερές βάσεις. Ο δημόσιος υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος είναι διασφαλισμένος,'' ενώ τόνισε ότι ''το ΙΚΑ δεν αντιμετωπίζει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα και οι συντάξεις και οι παροχές του είναι εγγυημένες.''


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.