ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Παπανδρέου: Πρωταγωνιστικός ρόλος για την Ελλάδα στην πράσινη ανάπτυξη

14:25 - 12 Μαϊ 2009 | Οικονομία
Μοχλός της πολιτικής μας είναι η πράσινη ανάπτυξη, είπε μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times για την κλιματική αλλαγή, που διεξάγεται από σήμερα στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. ''Μπορεί ακόμα να είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο αν εκλεγούμε θα μετατρέψουμε την πράσινη οικονομία σε πρωτεύονται άξονα της πολιτικής μας.''
 ''Φαντάζομαι την Ελλάδα ως παγκόσμιο παράδειγμα στην πράσινη ανάπτυξη. Από την ενέργεια ως τον αγροτικό τομέα, και από τον τουρισμό μέχρι την υγεία είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε προιόντα και υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών ώστε το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια να γίνει περισσότερο πράσινο,'' συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έφερε ως παράδειγμα τη μεσογειακή δίαιτα που, όπως είπε, θα μπορούσαμε να διαφημίσουμε στα πέρατα του κόσμου αυτό τον τρόπο διατροφής που είναι καθαρά ελληνικός και να πάψει η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία.

Μίλησε επίσης, για την πράσινη διπλωματία, η οποία είπε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να επιλύσει σοβαρά προβλήματα όπως αυτά στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, την ισραηλινικοπαλαιστινιακή διένεξη ή το κυπριακό, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος συνεννόησης και κοινού μετώπου μεταξύ χωρών με παγκόσμια προβλήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτές της Μεσογείου.

Νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν τη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της Gazprom, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο διαμέσω και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ανέφερε επίσης ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες σπιτιών, πολυκατοικιών και κτιρίων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μιλώντας για την κλιματική αλλαγή έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα οικουμενικό όραμα στην οικολογία με την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ηγεσίες (χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί) επέδειξαν άφρονη αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο από τα χέρια τους.

Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και τέως υπουργός Ανάπτυξης, είπε ότι έχουμε καθήκον απέναντι στον πλανήτη και την ίδια τη ζωή να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην πράσινη ανάπτυξη ενώ επανέφερε παλαιότερη πρόταση για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος, Λιβύης και Αιγύπτου.
 
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.