ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eξαγωγές: Πρώτη σε αύξηση στην ΕΕ το β΄ 3μηνο η Ελλάδα

14:21 - 17 Οκτ 2005 | Οικονομία
Τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, 7,7% σε ποσοστό, εμφανίζει κατά το β΄ τρίμηνο του έτους η Ελλάδα, ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα, παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης εισαγωγών, κατά 6,3%. Σύμφωνα με διαφορετικά στοιχεία του ΟΠΕ, κατά το επτάμηνο του 2005, σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών 4,8%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.
Όσον αφορά στις εξαγωγές, την επόμενη θέση μετά τη χώρα μας κατέχει η Ιταλία με ποσοστό 5,5%, ενώ τελευταία στην κατάταξη έρχεται η Φινλανδία, με ποσοστό 2,4%. Αντίστοιχα, στις εισαγωγές, το Βέλγιο σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση μετά την Ελλάδα (0,5%), ενώ η Σλοβακία τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 7,3%. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) που αφορούσε στην αύξηση των εξαγωγών κατά το α’ επτάμηνο 2005, είχαν προκύψει τα παρακάτω ποιοτικά στοιχεία:
1. Αύξηση των εξαγωγών παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την αρνητική επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ. Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές σημείωσαν καθαρή αύξηση 4,8% σε σύγκριση με 4,5% το α’ εξάμηνο 2005.
2. Εντυπωσιακή αύξηση εξαγωγών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ποσοστό 13,7%.
3. Αύξηση εξαγωγών σε τρίτες χώρες σε ποσοστό 0,4%, σε αντίθεση με τη μείωση 0,5% του α’ εξαμήνου 2005.
4. Η Γερμανία παραμένει η πρώτη χώρα δέκτης των ελληνικών προϊόντων, με την Ιταλία στην 2η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία σημειώνει περαιτέρω ενίσχυση στην 2η θέση τόσο σε ποσοστό επί του συνόλου, όσο και σε αξία.
5. Ηγετική θέση της χώρας στην περιοχή των Βαλκανίων. Στις πρώτες 15 χώρες προορισμούς των εξαγωγών, η Βουλγαρία κατέχει την 4η θέση, η Ρουμανία την 10η, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) τη 12η και η Αλβανία τη 13η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σημαντική άνοδο σημείωσε η Ρουμανία, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του 2004 κατείχε την 12η θέση, ενώ η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) τη 13η.
6. Εντυπωσιακή άνοδος της θέσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: από την 27η θέση το 2004, στο επτάμηνο καταλαμβάνουν την 15η. Η εικόνα αυτή αναμένεται να ενισχυθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2006, μέσω ενεργειών του ΟΠΕ στη συγκεκριμένη αγορά όπως η συμμετοχή 110 ελληνικών εταιρειών στις Εκθέσεις Big Show και Index και η οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής μέχρι το τέλος του 2005. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ κ. Παναγιώτης Δρόσος δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα της Eurostat έρχεται να επιβεβαιώσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον, τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, όσον αφορά στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφαία θέση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαγωγή ελληνικών αγαθών, ενώ παράλληλα κατάφερε να μειώσει δραστικά την εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.