ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HellasCert: «Ασκοπες σπατάλες»- Επιστολή στον υπουργό Τουρισμού

11:35 - 10 Ιουν 2009 | Οικονομία
Επιστολή προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, απέστειλε η Ελληνική Ενωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης, HellasCert, με αφορμή την παρέλευση δύο ετών από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ταξινόμηση των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας με το σύστημα των αστεριών και των κλειδιών. Με την επιστολή η ένωση υποβάλει τους προβληματισμού της και σημειώνει πως απουσιάζει ο ουσιαστικός έλεγχος και ακυρώνεται κάθε έννοια αστεροποίησης, ενώ και οι διεθνείς tour operators κρίνουν το σύστημα ανεπαρκές. Η ένωση κάνει λόγο για άσκοπες σπατάλες με μηδενικό αποτέλεσμα.

Η επιστολή της HellasCert

Θέμα:
«Ταξινόμηση των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας με το σύστημα των αστεριών και των κλειδιών»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά τη παρέλευση δύο (2) ετών από την προκήρυξη του διαγωνισμού με θέμα την ταξινόμηση των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας με το σύστημα των αστεριών και των κλειδιών, η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (HellasCert) θα ήθελε να σας υποβάλει τους ακόλουθους προβληματισμούς:

Οι προκηρυχθέντες διαγωνισμοί 14501-22.11.06 και 14524-23.11.06 ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, οι οποίοι στόχευαν στην ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού εμφανίζουν δυστυχώς βασικές και ουσιαστικές αδυναμίες υλοποίησης. Διαπιστώνουμε ότι παρά τις δαπάνες συνεχίζεται η αυτοκατάταξη των μονάδων από τους ίδιους τους ξενοδόχους. Σε συνδυασμό, μάλιστα με το καινούργιο νομοσχέδιο για την «Λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπές διατάξεις» (07.04.2009) με το οποίο γίνεται προσπάθεια κάλυψης του προβλήματος της μη νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων τα οποία παραμένουν χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ αλλά και το ζήτημα της αδειοδότησης των κολυμβητικών δεξαμενών αποδεικνύεται ότι:

·ηαπουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού ελέγχου

·ακυρώνεται κάθε έννοια «αστεροποίησης», δηλ. η αντικειμενική πιστοποίηση εκάστοτε ξενοδοχείου από έναν ουδέτερο ανεξάρτητο φορέα.

·Το σύστημα «αστεριοποίησης» που εφαρμόζεται στη χώρα μας, ελέγχεται ως ανεπαρκές από τους διεθνείς tour operators, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Επισημαίνουμε ότι η HellasCert με την υπ’αριθμό 496/22.12.2006 και την υπ’αριθμό 533/31.01.2007, τα οποία και επισυνάπτονται, είχε διατυπώσει της θέσεις της για τους ως άνω αναφερόμενους διαγωνισμούς, οι οποίες ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη από το Υπουργείο Τουρισμού.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως έχουμε ήδη προ πολλού επισημάνει, οδηγεί σε άσκοπες σπατάλες πόρων και σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Το θέμα των διαγωνισμών ήταν σοβαρό, αλλά το θέμα της Πολιτικής της Ποιοτικής Αναβάθμισης του Τουρισμού της χώρας μας είναι ακόμα σοβαρότερη υπόθεση και θα λέγαμε Εθνικής σημασίας. ’λλωστε, εσείς ως Υπουργός Τουρισμού το έχετε καθορίσει ως βασική προτεραιότητα σας.

Σας καλούμε σε συνάντηση - συζήτηση για τις προοπτικές και το μέλλον της πιστοποίησης ποιότητας του τουριστικού προϊόντος στη Χώρα μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.