ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερχονται μισθοί ''τριών ταχυτήτων'' στο Δημόσιο

13:36 - 17 Αυγ 2009 | Οικονομία
Σε μισθούς «τριών ταχυτήτων» και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου να αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στις επαφές που θα έχει με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, επικαλούμενο πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, επεξεργάζεται τρία σενάρια για το μισθολόγιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2010. Όλα πάντως συγκλίνουν στην επιβολή λιτότητας, η οποία θα επιφέρει στην πράξη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση αυτά τα σενάρια, το κύριο βάρος των απωλειών θα το επωμισθούν οι ήδη υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα, τα οποία θα καθηλωθούν και πάλι στα ίδια επίπεδα και θα υπόκεινται επιπλέον και σε νέα φορολόγηση και, κατά δεύτερο λόγο, οι νεοεισερχόμενοι, για τους οποίους μάλιστα εγείρονται και ερωτήματα για τη μερική άρση της μονιμότητάς τους.

Στο τραπέζι παραμένει και η αποσύνδεση των αυξήσεων που θα δοθούν στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους από τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, γεγονός που θα οδηγήσει και σε νέα μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού στη σύνταξη.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί πως οι συνδικαλιστικοί αγώνες του επόμενου διαστήματος «θα είναι ιδιαίτερα δυναμικοί αν η κυβέρνηση αποπειραθεί νέες απορρυθμίσεις αντί θετικές ρυθμίσεις προς τα εμπρός αλλά και των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές που κρίνουν και επιλέγουν με ποιες κατευθύνσεις και ποιους δρόμους ανοίγουμε εξόδους από την κρίση.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.