ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ν/σ η αναθεώρηση του πλαισίου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

18:40 - 06 Σεπ 2005 | Οικονομία
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση της Πράξης Αναθεώρησης της Σύμβασης για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της 29ης Νοεμβρίου 2000» κατέθεσαν στη βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, μετά από μελέτη και συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού διευθετείται μία εκκρεμότητα πολλών ετών και υιοθετείται το κείμενο της νέας Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Σκοπός της ρύθμισης είναι η προσαρμογή της Σύμβασης του Μονάχου, η οποία είχε συνταχθεί το 1973, στις νεότερες διεθνείς εξελίξεις του δικαίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Λαμβάνεται ιδίως υπόψη το κείμενο της Τελικής Πράξης των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Γύρου της Ουρουγουάης (TRIPS Agreement) και η Διεθνής Συνθήκη για το δίκαιο ευρεσιτεχνίας της Γενεύης. Η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης είναι αρκετά διευρυμένη, δεδομένου ότι επί συνόλου 178 άρθρων της Συμβάσεως, τροποποιούνται τα 100. Αναλυτικότερα, με το αναθεωρημένο κείμενο της Σύμβασης του Μονάχου, θεσπίζονται τα εξής:
α. Τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας χορηγούνται για εφευρέσεις που ανήκουν «σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας» και εξαιρούνται από την κατοχύρωση με ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας οι εφευρέσεις των οποίων η οικονομική εκμετάλλευση, αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη.
β. Απλουστεύεται η διαδικασία χορήγησης του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, προς όφελος των εφευρετών.
γ. Υιοθετείται, για πρώτη φορά, στο ευρωπαϊκό δίκαιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ο θεσμός του περιορισμού των αξιώσεων και της ανάκλησης του ευρωπαϊκού διπλώματος, με αίτηση από τον ίδιο τον καταθέτη.
δ. Ρυθμίζονται θέματα απωλείας δικαιωμάτων από μη τήρηση προθεσμιών καθώς και επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση με προβλέψεις ευνοϊκότερες απ’ ότι ισχύουν μέχρι σήμερα για τους καταθέτες αιτήσεων ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η Πράξη Αναθεώρησης της Σύμβασης του Μονάχου έχει υπογραφεί από όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη και επικυρωθεί μέχρι σήμερα από 13.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.