ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΛΠΕ: Βλέπει μείωση τζίρου έως 20% στο εμπόριο - Ζητά συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

15:08 - 27 Αυγ 2009 | Οικονομία
Την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας και της ανάκαμψης των αγορών ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος βλέπει τη μείωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο να κινείται μεταξύ του 10% με 20% για τα έτη 2009 και 2010, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατά μέσο όρο πτώση στα έσοδα του ΦΠΑ και αύξηση της ανεργίας. Ταυτόχρονα, θεωρεί ως μοναδική λύση για να "βγει η χώρα μας από την κρίση", τη δυνατότητα των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας να συνεργαστούν, με στόχο την επίλυση των μεγάλων υπερκομματικών, οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Σε ανοικτή επιστολή προς την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΕΛΠΕ προτείνει τρία συγκεκριμένα μέτρα:

-να τερματιστεί η συνεχιζόμενη ανοχή λειτουργίας των κλειστών επαγγελμάτων, των κρατικών μονοπωλίων, των καρτέλ και των περιστασιακών μονομερών επιδοτήσεων χωρίς οικολογικό περιεχόμενο, η οποία τείνει να λάβει ενδημικές διαστάσεις, διότι ότι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση διαστρεβλώνει και καταστρέφει την παραγωγικότητα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εμπορικούς κλάδους.

-να σταματήσει η επιβολή νέων άμεσων και έμμεσων φόρων πάνω σε αυτούς που είναι συνεπείς και πάντα πληρώνουν

-να ενισχυθούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχωνγια την τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης

Μόνο με περίσσευμα αγοραστικής δύναμης που δημιουργεί η ανάπτυξη,ενισχύεται η κατανάλωση και τα έσοδα του κράτους.

Επιπλέον, ο ΣΕΛΠΕ εκτιμά ότι το μοναδικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, ικανό να επιτύχει ανάπτυξη σε συνδυασμό με δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό πρόγραμμαπενταετούς διάρκειας,κύριος στόχος του οποίου θα είναι η αύξηση της συνολικής ενεργούς ζήτησης μέσω της :

1.- γρήγορης και δραστικής μείωσης της δημόσιας δαπάνης - σπατάλης ανερχόμενης, σύμφωνα με έρευνατης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2004 , σε 20% επί των δημοσίων δαπανών, ποσό που με βάση τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί σε 15 δις ευρώ ετησίως.

2.- δραστικής μείωσης των φόρων, παράλληλα και αναλογικάμε την μείωση των δαπανών, σε συνδυασμό με την σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσω εφαρμογής ορθολογικών αντικειμενικών κριτηρίων

3.- αύξησης των δημόσιων επενδύσεων σε έργα υποδομής με στόχο την αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2008, ο ΣΕΠΛΕ είχε προτείνει την ανάγκη εφαρμογής ενός μίγματος επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου πενταετούς αναπτυξιακού και σταθεροποιητικού προγράμματος στην οικονομία με κύρια χαρακτηριστικά:

-την αναπτυξιακή του διάσταση για τα δυο πρώτα χρόνια

-την σταδιακή επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως επισημαίνει, η Ε.Ε , στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής ύφεσης , θα δεχόταν ένα τέτοιο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν καλά σχεδιασμένο , καλά διατυπωμένο και αξιόπιστο και θα είχε την ευρύτατη πολιτική συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων ως προς την εφαρμογή του.

Ήδη η Κυβέρνηση οδηγείται αναγκαστικά σε παράταση εξισορρόπησης του δημοσιονομικού ελλείμματος για μετά το 2010 . Έχει όμως ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την άσκηση της απαραίτητης επεκτατικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Το ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της λιανικής και τι η πολιτική εξουσία της χώρας?

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι οργανωμένεςεπιχειρήσεις λιανικής έχουν την εμπειρία του τι σημαίνει κρίση . Δεν μπορούνόμως να παλέψουν με μια κυβερνητική οικονομική πολιτική, η οποία αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση, αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης ενισχύει την ύφεση και όχι την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας διαρκώς τηνκρατική δαπάνη - σπάταλη, κυνηγώντας χωρίς αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή, επιβάλλοντας συγχρόνως νέους και μάλιστα αναδρομικούς φόρους στους ιδίους οι όποιοι πάντα πληρώνουν .

Στα πλαίσια αυτής της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ενόψει της διεθνούς έκθεσης της Θεσσαλονίκης, η ετήσια τηλεοπτική παρέλαση-διάλογος και υποβολή χιλιοειπωμένων προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες, μη υλοποιούμενες,αναγγελίες της Κυβέρνησης περί μεταρρυθμίσεων δεν λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.