ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μέτρα της κυβέρνησης που μπαίνουν στον «πάγο»

13:51 - 04 Σεπ 2009 | Οικονομία
Στον «αέρα» ενδέχεται να βρεθούν οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση πριν από τη διάλυση της Βουλής. Ανάμεσα σε αυτές, όπως είχε παρουσιάσει από χθες το «R», και η απόσυρση των αυτοκινήτων. Το μέτρο έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2009.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ίσχυε μέχρι και χθες, το μέτρο της απόσυρσης, θα έμπαινε σε εφαρμογή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής διάταξης στο ΦΕΚ.

Σημαντικό μέτρο το οποίο επρόκειτο να μπει στο «ψυγείο» είναι το πάγωμα των πλειστηριασμών για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ, το οποίο όμως πια, υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών. Σημειώνεται ότι, μόλις πριν από λίγη ώρα, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή της αναστολής των πλειστηριασμών πελατών της, για οφειλές του προαναφερθέν ποσού, και για το χρονικό διάστημα μέχρι την 31.12.2009.

Επιπλέον, καθυστερεί η εφαρμογή των ρυθμίσεων σχετικά με τις μετατάξεις και τις συνταξιοδοτήσεις 4.500 εργαζομένων στην Ολυμπιακή, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναθέσεις δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με την προκήρυξη των εκλογών παγώνουν οι διαδικασίες για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 23% της ΕΥΑΘ, αφήνοντας σε αναμονή τις τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της γαλλικής Suez με την Ελλάκτωρ, της επίσης γαλλικής Veolia με τη ΜΙG, και της ισπανικής Αqualia με εγχώριο εταίρο τη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

Ακόμη, καθυστερεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι περισσότεροι από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης και φυσικά και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον «αέρα» θα βρεθέι και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών και το υπόλοιπο 49% κοινοπρακτικό σχήμα αποτελούμενο από το βρετανικό private equity ΒC Ρartners (70%) και την Ελλάκτωρ (30%).

Επίσης, στο «ψυγείο» μπαίνουν και οι ιδιωτικοποιήσεις της Λάρκο, όπου το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 30% των μετοχών, αλλά και των Φωσφορικών Λιπασμάτων, όπου το Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ ελέγχει το 33,1%.

Αλλαγές στα σχεδία κυβέρνησης να πουλήσει στην Deutsche Τelecom ένα επιπλέον ποσοστό 10%, από το 20% που κατέχει ακόμη στον ΟΤΕ, φέρει η διάλυση της Βουλής.

Επιπλέον, καθυστερούν τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά και μια σειρά ΣΔΙΤ, ανάμεσα στα οποία είναι και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Παγώνει και η ρύθμιση για την καταβολή σε δόσεις του ΦΠΑ, αλλά και η παροχή φορητών υπολογιστών στους μαθητές της Α' Γυμνασίου.

Επιπροσθέτως, σε επίπεδο Επιτροπής έμεινε και ο νόμος Δένδια περί αποζημίωσης θυμάτων βίαιων εγκλημάτων, όπως και η πρόταση του απερχόμενου προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για το πόθεν έσχες των πολιτικών.

Τέλος, ανολοκλήρωτη έμεινε η συζήτηση για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που πρόλαβαν να εφαρμοσθούν είναι η πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων για 36 μήνες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ, αλλά και η κύρωση ιδιαίτερα ευαίσθητων μνημονίων και συμφωνιών για τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ που αναμένεται να οδηγήσει σε κατάργηση της βίζας).

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.