ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το debate δεν άλλαξε τα δεδομένα

21:15 - 22 Σεπ 2009 | Οικονομία
Οι ελπίδες της Νέας Δημοκρατίας ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επικρατήσει στο τετ-α-τετ debate με τον Γιώργο Παπανδρέου διαψεύστηκαν, μετά από μία ισορροπημένη και εφ΄όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών. Οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, στηρίχθηκαν στην γνωστή έπιχειρηματολογία τους με τον μεν κ. Καραμανλή να επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ, μοιράζει έωλες, πολυδάπανες και επικίνδυνες για την χώρα υποσχέσεις, και τον κ, Παπανδρέου να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για αναξιοπιστία, κακοδιαχείριση, διαφθορά και αδιαφάνεια.

Οι δύο αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί τρία λεπτά στα κοινωνικά θέματα, τα ζητήματα του κράτους, του περιβάλλοντος, της εξωτερικής πολιτικής και, τέλος, της οικονομίας που βρέθηκε στο επίκεντρο.

Ενότητα Οικονομία - Ανάπτυξη

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην οικονομία μας βιώνουμε την κρίση λιγότερο βαριά από άλλες οικονομίες, η οποία όμως ανέδειξε το μεγάλο διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος το οποίο το χαρακτήρισε «κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» και το οποίο, όπως είπε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα.

«Αφού έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τις συνέπειες -ως αποτέλεσμα μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών- πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να χτυπηθούμε μετωπικά με τις αδυναμίες» είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια. Από την άλλη, είπε μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εύκολες συνταγές και ακάλυπτες επιταγές.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι: Παραλάβαμε έλλειμμα και χρέος από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει αύξηση των αριθμών, εξήγησε, γιατί 65% είναι οι τόκοι της εξυπηρέτησης των δανείων του ΠΑΣΟΚ, των εξοπλιστικών του προγραμμάτων, καθώς και από διευθετήσεις σε ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ. «Το δημόσιο χρέος το δημιούργησε και το διόγκωσε το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα κάνει νοικοκύρεμα μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς τα φορολογικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ποιοι θα είναι οι συντελεστές, ποια τα εισοδήματα, ποιοι θα φορολογηθούν. «Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν» και σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές σημείωσε ότι η κυβέρνησή του το προσπαθεί ήδη αλλά «δεν διορθώνεται έτσι το πρόβλημα της χώρας».

«Επί των ημερών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική» είπε και επανέλαβε ότι το έλλειμμα και το χρέος αυξήθηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και «το πληρώνουμε ακόμα». «Δεν έχετε ούτε σχέδιο ούτε αντίληψη της πραγματικότητας» κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα με πελατειακές εξυπηρετήσεις, ή θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, με δίκιο φορολογικό σύστημα και να δώσει ανάσα στην αγορά. Ή θα έχουμε μία κυβέρνηση, πρόσθεσε, που θα παγώσει και θα γονατίσει την οικογένεια, ή μία που θα της δώσει ελπίδα και ευμάρεια. Τα λεφτά δεν λείπουν, είπε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι τα λεφτά πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι, σε διαφθορά.

«Αυτήν την πολιτική, λέει η ΝΔ, θα πρέπει να την πληρώσει ο λαός. Εμείς ξέρουμε που θα βρούμε τα λεφτά» είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος των μέτρων που έχει εξαγγείλει είναι 2,5-3 δισ. ευρώ τα οποία θα βρεθούν στους ανείσπρακτους
φόρους, την επιτάχυνση  του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. «Εσείς προτείνεται μία ίδια πολιτική» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν είναι αξιόπιστος ο κ. Καραμανλής για υπολογισμούς. «Ας μας πει γιατί οι πέντε προϋπολογισμοί του πέσανε έξω. Και μετά μας μιλά για αξιοπιστία».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι κατέθεσε σχέδιο 100 ημερών στη ΔΕΘ και τόνισε ότι αν δεν ξεκινήσει η οικονομία «ούτε φόρους δεν θα εισπράξουμε». Οι προτάσεις μου, είπε, δεν είναι δικό μου εφεύρημα, γίνεται σε όλο τον κόσμο. «Εσείς μιλάτε για πάγωμα μισθών συντάξεων. Πόσα θα βγάλετε; 500 εκατομμύρια; Δεν μπορείτε να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, ή από τη φορολόγηση του πλούτου και ζητάτε από τον μέσο Έλληνα να πληρώσει αυτήν την πολιτική;»

Εμείς, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος, με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς. Όσο για το χρέος, ο Γ.Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι 50 δισ. ευρώ κληρονόμησε το κόμμα του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλα 100 δισ. ευρώ εσείς. «Αντί να έχουμε ανάπτυξη σή

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.