ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμεία, ανεργία και διαδοχική ασφάλιση τα μείζονα θέματα του Υπ. Εργασίας

17:00 - 13 Οκτ 2009 | Οικονομία
Με τα θέματα της διαδοχικής ασφάλισης, της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων και της ανεργίας να κυριαρχούν, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ.Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος τόνισε ότι είναι η μετονομασία σε υπουργείο Εργασίας από Απασχόλησης είναι θετική, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι η ανεργία, οι απολύσεις, η αδυναμία της οικονομίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ο «Μεσαίωνας» που επικρατεί στην αγορά εργασίας με την «έκρηξη» της αδήλωτης, «μαύρης» εργασίας οφείλουν να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης κατέθεσε κείμενο 15 θέσεων, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προτείνει την «αποποινικοποίηση της μη καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, την εφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση και την άρση των αδικιών στην απονομή της σύνταξης μεταξύ ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων και του τέως ΤΕΒΕ». Ακόμη, σχετικά με τα «υψηλά ποσοστά μισθολογικού κόστους χωρίς ανάλογη ανταποδοτικότητα», θεωρεί ότι τίθεται θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους, διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται «σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουμε αυτό το 45% επί της αμοιβής του κάθε εργαζόμενου». Αναλυτικά εδώ τα μέτρα που προτείνει η ΕΣΕΕ   

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) Δ.Ασημακόπουλος, επεσήμανε ότι το ζήτημα του ΟΑΕΔ και του ΟΑΕΕ δεν πρέπει «να μην λειτουργεί ως παραμάγαζο ρουσφετολογίας του πολιτικού συστήματος». Συγκεκριμένα, σχετικά με τον ΟΑΕΕ, επανέλαβε τη θέση περί πάγιας χρηματοδότηση σε ποσοστό 0,64% του ΑΕΠ, ενώ αναφέρθηκε στην πιθανότητα εισαγωγής ενός είδους φόρου για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (όπως τα Mall), ώστε να ενισχυθεί το ασφαλιστικό ταμείο.

Στη συνάντηση, το ΠΑΜΕ τόνισε «την ανάγκη για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των πράσινων και γαλάζιων κυβερνήσεων», καθώς και «την κατάργηση των νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις (Stage, Δελτία Παροχής Υπηρεσιών κ.τλ.)».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.