ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΛΠΕ: Προτείνει δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθερότητας

14:25 - 21 Οκτ 2009 | Οικονομία
Δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθερότητας, το οποίο θα συνοδεύεται από άμεσες μακροοικονομικές πολιτικές με συγκεκριμένη μικροοικονομική στόχευση και με μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, προτείνει στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), στον απόηχο της λήψης μέτρων αναθέρμανσης της «μουδιασμένης» ζήτησης και ενεργοποίησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ο ΣΕΛΠΕ εκτιμά ότι οι άνω πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, σε αύξηση των δημοσίων εσόδων και την εν συνεχεία μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτές οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να επιτύχουν την αύξηση των δημοσίων εσόδωνμακροπρόθεσμα μέσα από την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέσα από την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής πολιτικής σε συνδυασμό με πολιτική μείωσης των δημοσίων δαπανών που θα περιλαμβάνει:

•την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων για την σύλληψη της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται σε 12 δις ευρώ ετησίωςχωρίς νέες αυξήσεις στην φορολογία εκείνων οι οποίοι πάντα πληρώνουν, μισθωτών και οργανωμένων επιχειρήσεων.

•την αποτελεσματική σύλληψη τηςεισφοροδιαφυγής που υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ ετησίως μέσω τακτικών ελέγχων.

•την περιστολή των δημοσίων δαπανών και της σπατάλης οι οποίες σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ανέρχονται σε 30% επί των δημοσίων δαπανών, εκτός τοκοχρεολυσίων, και υπολογίζονται σε 15 δις ευρώ ετησίως.

•την αύξηση του αφορολογήτου και την μείωση των ενδιάμεσων συντελεστών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για να πάψουν οι μισθωτοί να αποτελούν τα υποζύγια της φορολογικής πολιτικής

•την μείωση του ανώτατου κλιμακίου φόρου από το 40% σε 25% για όλα τα εισοδήματα και την φορολόγηση τους στην ίδια φορολογική κλίμακα ανεξαρτήτως πηγής, με αυστηρή ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και στόχο την συγκράτηση της φυγής και άλλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό όπου επικρατούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές ( 10%-15% ), ενίσχυση των επενδύσεων, και αύξηση της έφεσης για εργασία του Ελληνικού λαού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

•την βελτίωση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κρατικής διοίκησης.

Επιπροσθέτως, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «ο περιορισμός της κατανάλωσης και η συνεχιζόμενη μείωση τηςρευστότητας προς τις επιχειρήσεις συντηρούν την καθοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠμε αποτέλεσμα τη περαιτέρω μείωση των συναλλαγών στο εμπόριο, την πτώση των παραγγελιών προς την βιομηχανία, την αύξηση των επισφαλειών προς τις τράπεζες και τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η «αργομισθίες» στο Δημόσιο εν μέσω μιαςπρωτοφανούς δημοσιονομικής εκτροπήςδεν είναι ικανές να συνεχίσουν να δίνουν διέξοδο στο καυτό πρόβλημα της ανεργίας».

Ακόμη, το ΣΕΛΠΕ υπενθυμίζει τους προεκλογικούς στόχους του ΥΠ.ΕΘΟ για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναλύθηκαν από την Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων.

Αναλυτικά αυτοί είναι οι εξής:

•το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των προβληματικών επιχειρήσεων για ένα χρόνο . Ποιών επιχειρήσεων και με ποια κριτήρια είναι το ερώτημα.

•την αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία θα πρέπει κατά ένα μέρος να γίνει και με την εγγύηση του δημοσίου δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν το βάρος του πιστωτικού κινδύνου.

•την πρόβλεψη προστασίαςτων ιδιωτών δανειοληπτών από την υπερχρέωση σε περίπτωση όπου συντρέχουν λόγοι πραγματικής αδυναμίας πληρωμής.

•την αποσαφήνιση των προϋποθέσεων προστασίας των υπερχρεωμένων ιδιωτών διότι διαφαίνεται η διαμόρφωση μιας γενικής τάσης για στάση πληρωμών προς τις τράπεζεςκαι από οφειλέτες ιδιώτες για τους οποίους δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις προστασίας.

•την απλοποίηση ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των νέων επιχειρήσεων

•την αξιοποίηση τουΕΣΠΑ 2007-2013 ιδίως τώρα που δεν απαιτείται συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου.

•την άμεση παροχή επιδόματος σε ασθενείς οικονομικά τάξεις μέσω επιταγής συνδεδεμένης με την πραγματοποίηση καταναλωτικής δαπάνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.