ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ΚΠΣ

13:36 - 21 Σεπ 2005 | Οικονομία
Εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ καταγγέλλουν με επερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τριάντα δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων αλλά και την αρνητική επίδραση στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, όσον αφορά το ύψος των πόρων του Δ΄ΚΠΣ.
Όπως τονίζεται στην επερώτηση, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια είχε ανακοινώσει, παρέλαβε το Γ΄ ΚΠΣ δεσμευμένo:
· κατά 62% με αποφάσεις ένταξης,
· κατά 39% με συμβάσεις και
· κατά 22% με πληρωμές. Στους 18 μήνες αύξησε την απορρόφηση κατά 12 μονάδες, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα, ακόμη και από το ύψος των συμβάσεων που βρήκε υπογεγραμμένες, με αποτέλεσμα να οδηγήσει το Γ΄ ΚΠΣ σε αρνητικούς ρυθμούς και συγκεκριμένα: Μείωση κατά 4% το 2004 και κατά 25% το Α΄ εξάμηνο του 2005, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης της απορρόφησης κατά 38% την περίοδο 2002-2003. Η υπογραφή συμβάσεων, στο δεκάμηνο του 2004, ήταν -27% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003. Σήμερα οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 52% του προϋπολογισμού των έργων και για να μην χαθούν οι πόροι μέχρι το τέλος του 2006, θα πρέπει να δεσμευτεί με συμβάσεις το 100% των έργων. Για το έτος 2005 -μέχρι σήμερα- οι συμβάσεις έργων αυξήθηκαν μόλις κατά 2,5% του συνολικού προϋπολογισμού του ΚΠΣ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματικότητα με τεχνάσματα, παραπλανώντας τους πολίτες. Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση μιλάει για διπλασιασμό των δαπανών συγκρίνοντας τις δαπάνες κατά την περίοδο της δικής διακυβέρνησης, με τον μέσο όρο όλων των προηγούμενων ετών και όχι του αμέσως προηγούμενου έτους. Μάλιστα όπως αναφέρουν, το υπουργείο Οικονομίας, στον υπολογισμό συμπεριέλαβε και το έτος 2000, στη διάρκεια του οποίου τα προγράμματα του ΚΠΣ δεν είχαν καν εγκριθεί και η απορρόφηση ήταν προφανώς μηδενική.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.