ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβολή του διαλόγου για το Ασφαλιστικό

08:54 - 23 Νοε 2009 | Οικονομία
(upd 3) Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας ο διάλογος του Α. Λοβέρδου με τους κοινωνικούς εταίρους. «Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό. Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναι καταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους». , δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α.Λοβέρδος, εξερχόμενος από την Σταδίου 29.


Αποκλεισμένες εξακολουθούν να είναι οι είσοδοι του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό. Με υποδοχή του ΠΑΜΕ «Εξω πουλημένοι, φευγάτε» η ΑΔΕΔΥ αποχώρησε από το σημείο συνάντησης, ενώ η ΓΣΕΕ δεν προσήλθε καν. Αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ στις 16.00.


Νωρίτερα το ''R'' σημείωνε:

Ξεκινά σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Υπό τη σκιά της 'μαύρης τρύπας' των Ταμείων να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2009, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης ξεκινούν από σήμερα το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί από κοινού σύσκεψη με τα προεδρεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ακολούθως με τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ την Τρίτη ο υπουργός θα συναντηθεί με την ΕΣΕΕ. Και οι δύο πλευρές πάντως εμφανίζονται αποφασισμένες να ακολουθήσουν τη δική τους γραμμή, αφήνοντας μικρό περιθώριο συμβιβασμών.

Επιπλέον, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη ο κ. Λοβέρδος έχει προσκαλέσει σε σύσκεψη την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

Συγχωνεύσεις Ταμείων, βασική σύνταξη στην κυβερνητική ατζέντα

Οι κυριότεροι στόχοι της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό για το 2010 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης, οι συγχωνεύσεις Ταμείων και η αναθεώρηση των ΒΑΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστούν «μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο»:

Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση.

Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα Ταμεία.

Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010 και ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ. - Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα Ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Τι λέει η ΓΣΕΕ

Στη συνάντηση η ΓΣΕΕ αναμένεται να θέσει «κόκκινη γραμμή» στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων. Τονίζει ότι εκείνο που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων για το Ασφαλιστικό, είναι η ανάγκη είσπραξης των εισφορών, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, η συνεπής καταβολή των εισφορών κράτους και εργοδοτών και η δημιουργία του ειδικού αποθεματικού κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, έχει δηλώσει ότι «εμμένουμε στις θέσεις μας για ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, όπως εξάλλου και εκπρόσωπος - επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ αναπτύσσει στην σχετική επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτελέσουν την βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης ΓΣΕΕ και υπουργείου Εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας πάντως εξερχόμενος από συνέδριο της ΟΤΟΕ την Παρασκευή εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου. 'Τη Δευτέρα πράγματι αρχίζει ο διάλογος και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα προχωρήσει, θα είναι γόνιμος και θα καταλήξουμε', είπε.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.